Ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο ηγέτης που επέβλεψε την αποχώρηση των σοβιετικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν το 1989 μετά την αποτυχημένη εκστρατεία της Μόσχας εκεί, δήλωσε την Τρίτη ότι η ανάπτυξη του ίδιου του ΝΑΤΟ στη χώρα ήταν καταδικασμένη από την αρχή, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Γκορμπατσόφ, 90 ετών σήμερα, θεώρησε τη σοβιετική παρουσία στο Αφγανιστάν ως ένα πολιτικό λάθος που κατασπαταλούσε πολύτιμους πόρους σε μια εποχή που η Σοβιετική Ένωση ζούσε αυτό που αποδείχθηκε το λυκόφως της ίδιας της ύπαρξής της.

Οι Αρχές που υποστηρίζονταν από τη Σοβιετική Ένωση στο Αφγανιστάν «επιβίωσαν» για τρία χρόνια μετά την απόσυρση των κύριων δυνάμεών της Μόσχας.

Ωστόσο, δε μπόρεσαν να ανακάμψουν εξαιτίας της ρώσικης απόφασης να διακοπεί η βοήθεια μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τον Ιανουάριο του 1992.

Οπότε «έπεσαν» αργότερα το ίδιο έτος.

«Καμία επιτυχία»

Ο Γκορμπατσόφ, σύμφωνα με το ρώσικο πρακτορείο RIA, ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί δεν είχαν καμία επιτυχία και χειρίστηκαν κακώς τη δική τους αφγανική εκστρατεία.

«Αυτοί (το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες) θα έπρεπε να είχαν παραδεχτεί την αποτυχία τους νωρίτερα. Το σημαντικό τώρα είναι να αντλήσουμε διδάγματα από αυτό που συνέβη και να διασφαλίσουμε ότι παρόμοια λάθη δεν θα επαναληφθούν», δήλωσε ο Γκορμπατσόφ στο RIA.

«Ήταν (η καμπάνια των ΗΠΑ) από την αρχή μια αποτυχημένη επιχείρηση, παρόλο που η Ρωσία την υποστήριξε στα πρώτα στάδια», πρόσθεσε.

«Όπως και σε πολλά άλλα παρόμοια εγχειρήματα, στο κέντρο του βρισκόταν η υπερβολή μιας απειλής και οι κακώς προσδιορισμένες γεωπολιτικές ιδέες. Σε αυτό προστέθηκαν μη ρεαλιστικές προσπάθειες εκδημοκρατισμού μιας κοινωνίας που αποτελείται από πολλές φυλές», σημείωσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία
Επικαιρότητα |

Οι εξαγγελίες για αμυντική βιομηχανία, ο ρόλος των ΕΑΣ και η Τουρκία

Με φόντο των πόλεμο στην Ουκρανία και την αλματώδη αύξηση στη ζήτηση πυρομαχικών που έχουν τις δυνατότητες να παράξουν τα ΕΑΣ, το θέμα του μέλλοντος της εταιρείας μπαίνει πιο εμφατικά