Το προγραμματισμένο εδώ και καιρό ταξίδι της Αμερικανίδας Αντιπροέδρου, Κάμαλα Χάρις, στη Νοτιοανατολική Αασια, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν
Το αεροσκάφος της αντιπροέδρου απογειώθηκε από τις ΗΠΑ για μία περιοδεία με σταθμούς τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ. Το ταξίδι αυτή έχει διττή στόχευση: να αντιμετωπίσει της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας, αλλά και να καθησυχάσει για την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την κατάρρευση στο Αφγανιστάν.
Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ διαμαρτύρονται ότι δεν έγινε πλήρης διαβούλευση για την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από το Αφγανιστάν έως τις 31 Αυγούστου, κάτι που ήρθε σε αντίθεση με τις υποσχέσεις του.
Το ταξίδι της κυρίας Χάρις στοχεύει στη δημιουργία βαθύτερων δεσμών με τη Νοτιοανατολική Ασία, μια περιοχή που η Ουάσιγκτον θεωρεί βασική για τον έλεγχο της κινεζικής επέκτασης.
Ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε στο Reuters ότι η αντιπρόεδρος θα επικεντρωθεί στην υπεράσπιση των διεθνών κανόνων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, στην ενίσχυση της περιφερειακής ηγεσίας των ΗΠΑ και στην επέκταση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας.
Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος μάλιστα υποστήριξε ότι το ταξίδι της Κάμαλα Χάρις θα δείξει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήρθαν στην περιοχή «για να μείνουν», αν και οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν θα μπορούσαν να «θολώσουν» αυτό το μήνυμα.
Το Βιετνάμ υπήρξε ένας έντονος αντίπαλος των εδαφικών διεκδικήσεων της Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και η Σιγκαπούρη συμμερίζεται τις ανησυχίες για την ολοένα και πιο διεκδικητική συμπεριφορά του Πεκίνου στην περιοχή.
Ορισμένοι ειδικοί επισημαίνουν και ένα θετικό σημείο για τη Νοτιοανατολική Ασία από την αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν, λέγοντας ότι θα επιτρέψει στην Ουάσινγκτον να απελευθερώσει πόρους από μια αντιτρομοκρατική αποστολή και να επικεντρωθεί περισσότερο στην αντιμετώπιση του Πεκίνου. Άλλοι όμως προειδοποιούν ότι το χάος στην Καμπούλ θα μπορούσε τουλάχιστον να καθυστερήσει αυτή τη μετατόπιση συμφερόντων.
Η Κάμαλα Χάρις έφτασε στη Σιγκαπούρη την Κυριακή και θα γίνει η πρώτη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που θα επισκεφθεί το Βιετνάμ όταν φτάσει εκεί την Τρίτη. Θα μείνει στο Βιετνάμ δύο ημέρες.
«Μπαίνει στη σφηκοφωλιά, τόσο με το τι συμβαίνει στο Αφγανιστάν, όσο και με την πρόκληση της Κίνας που είναι ιδιαίτερα μεγάλη στο Βιετνάμ», δήλωσε ο επί μακρόν διπλωμάτης και συνεργάτης της κυβέρνησης Ομπάμα Brett Bruen: «Σε μια καλή μέρα θα είναι σαν να περπατά σε τεντωμένο σχοινί. Σε μια όχι και τόσο καλή μέρα, θα περπατά σε σε τεντωμένο σχοινί ενώ οδηγεί έναν ελέφαντα απέναντι. Υπάρχει μόνο ένα τεράστιο σύνολο θεμάτων που θα αντιμετωπίσει από τη στιγμή που το Air Force Two θα προσγειωθεί».
Η Χάρις αναχωρώντας δήλωσε την Παρασκευή ότι τα έθνη που θα επισκεφθεί «είναι η έδρα της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού. Έχουμε συμφέροντα εκεί που σχετίζονται τόσο με συμφέροντα ασφάλειας, όσο και με οικονομικά συμφέροντα και, πιο πρόσφατα, με παγκόσμια συμφέροντα υγείας».
Τη Δευτέρα, η Χάρις θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Σιγκαπούρης Χαλιμά Γιακόμπ, θα συμμετάσχει σε διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ και θα εκφωνήσει λόγο σε αμερικανικό πολεμικό πλοίο που επισκέπτεται τη Σιγκαπούρη.
Την Τρίτη, σχεδιάζει να εκφωνήσει μια ομιλία που θα σκιαγραφεί το όραμα των ΗΠΑ για δέσμευση στην περιοχή και θα συμμετάσχει σε μια εκδήλωση με επιχειρηματικούς ηγέτες επικεντρωμένους σε ζητήματα αλυσίδας εφοδιασμού.
Στη συνέχεια ο Χάρις θα μεταβέι στο Βιετνάμ, μια χώρα που έχει τόσο στρατηγική όσο και συμβολική σημασία για τους ηγέτες των ΗΠΑ εκεί, απηχώντας τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την άνοδο της γειτονικής Κίνας και την απειλή που θα μπορούσε να αποτελέσει για την παγκόσμια ασφάλεια. Αλλά είναι επίσης ένα έθνος χαραγμένο στην αμερικανική ιστορία ως τόπος ενός άλλου αιματηρού, δαπανηρού πολέμου με άδοξο τέλος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Βιετνάμ, η Χάρις σχεδιάζει να πραγματοποιήσει και μια διαδικτυακή συνάντηση με τους υπουργούς υγείας της ASEAN και να αναφέρει την έναρξη λειτουργίας ενός περιφερειακού γραφείου των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.
Latest News
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία
Τι μπορεί να προκαλέσει την επόμενη πανδημία
Οι υγειονομικές αρχές διεθνώς, έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους σε 25 οικογένειες ιών, οι οποίες παρακολουθούνται στενά
H EE ανακαλύπτει ξανά το τέρας της γραφειοκρατίας
Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.
Σαμαράς: Η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη – Θα παραμείνω μάχιμος και παρών
Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανέλυσε τα 50 χρόνια κοινοβουλευτικού του έργου και τις σημαντικές ιστορικές στιγμές που έζησε
Συρία: Ο ΟΗΕ ανησυχεί για τα ισραηλινά πλήγματα
Ο ΟΗΕ δεσμεύεται πλήρως να υποστηρίξει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στη Συρία