Την παροχή εγγυήσεων στο Κίεβο σχετικά με το μέλλον της χώρας ως διαμετακομιστικού κέντρου μετά την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, συζήτησαν οι υπουργοί Ενέργειας της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλουστσένκο.

Οι τρεις υπουργοί συζήτησαν «σειρά μέτρων που μπορούν να εφαρμοσθούν από κοινού ως πραγματικές εγγυήσεις για την διατήρηση της διέλευσης (του φυσικού αερίου) από την Ουκρανία», δήλωσε ο ουκρανός υπουργός.

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο της Crimea Platform, μίας συνάντησης κορυφής στο Κίεβο που έχει ως στόχο να διατηρήσει την διεθνή προσοχή επικεντρωμένη στην επιστροφή στην ουκρανική κυριαρχία της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από την Ρωσία το 2014. Οι σχέσεις μεταξύ του Κιέβου και της Μόσχας κατέρρευσαν μετά την προσάρτηση και την σύρραξη ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τις αυτονομιστικές δυνάμεις που στηρίζονται από την Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανία κατηγόρησε την Ρωσία ότι προσπάθησε να σαμποτάρει την συνάντηση κορυφής ασκώντας πίεση επί των χωρών για να μην συμμετάσχουν, ενώ η Μόσχα επέκρινε τις δυτικές χώρες ότι στηρίζουν τη συνάντηση.

«Συζητήσαμε με βάση την θέση που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Ρωσική Ομοσπονδία να χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο», είπε στους δημοσιογράφους.

Το Κίεβο φοβάται ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τον αγωγό Nord Stream 2 που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία μέσω της Βαλτικής για να στερήσει από την Ουκρανία τα εισοδήματα από τα τέλη διέλευσης του ρωσικού αερίου από το δικό της έδαφος με κατεύθυνση την δυτική Ευρώπη και είναι αντίθετη με την συμβιβαστική συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Βερολίνο για τη λειτουργία του αγωγού μέσω του οποίου παρακάμπτεται η Ουκρανία.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χθες για να του δώσει διαβεβαιώσεις ότι τα συμφέροντα της Ουκρανίας θα διαφυλαχθούν. Ωστόσο ο ουκρανός πρόεδρος ζήτησε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν.

Δίπλα στον ουκρανό υπουργό Ενέργειας, ο γερμανός ομόλογός του Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε από την πλευρά του ότι το Βερολίνο θέλει να υποστηρίξει την μετάβαση της Ουκρανίας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή