Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών έχει μπει η DWS Group, ο βραχίονας διαχείρισης κεφαλαίων της Deutsche Bank μετά από καταγγελίες για παρατυπίες στις πρακτικές που εφάρμοζε στις επενδύσεις κονδυλίων βιώσιμης ανάπτυξης. Μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης η μετοχή της DWS κατέρρευσε σχεδόν κατά 13% ενώ και η μετοχή της μητρικής γερμανικής τράπεζας υποχώρησε κατά τουλάχιστον 2%.

Την αποκάλυψη έκανε πρώτη η Wall Street Journal, η οποία ανέφερε πως ομοσπονδιακοί εισαγγελείς σε συνεργασία με την αρμόδια Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) ξεκίνησαν έρευνα εναντίον της εταιρείας μετά τις δηλώσεις του πρώην επικεφαλής του τμήματος βιώσιμης ανάπτυξης πως η DWS «φούσκωνε» τη χρήση βιώσιμων επενδυτικών κριτηρίων στα υπό διαχείριση περιουσιακά της στοιχεία. Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο.

Η κατηγορία αυτή ουσιαστικά άφηνε να εννοηθεί ότι η DWS παραπλανούσε τους επενδυτές αναφορικά με την προσπάθεια της να προάγει και να προωθήσει στόχους βιωσιμότητας, μετά τις πιέσεις που είχε δεχτεί για να βελτιώσει τη στρατηγική της σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και διακυβέρνησης.

H ίδια η DWS δεν απάντησε στο δημοσίευμα, δηλώνοντας πως δεν σχολιάζει θέματα εποπτικών αρχών. Όμως, το θέμα πήρε διαστάσεις στον διεθνή οικονομικό Τύπο εκθέτοντας τη διοίκηση της μητρικής Deutsche Bank σε ένα διάστημα που ο CEOs της, Κρίστιαν Ζέβινγκ, προσπαθούσε να εκμεταλλευτεί το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον για την πράσινη ανάπτυξη βελτιώνοντας τους στόχους της τράπεζας σε κοινωνικο-περιβαλλοντολογικά θέματα. Επανέφερε δε, στην επικαιρότητα την κριτική που της έχει ασκηθεί από την αμερικανική Fed για διαχειριστικά προβλήματα, αλλά και την απόφαση της αντίστοιχης γερμανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της BaFin, να ενισχύσει την επόπτευση της τράπεζας σε θέματα ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Θυμίζουμε ότι μόλις τον περασμένο μήνα ο γερμανικός τραπεζικός κολοσσός ανακοίνωσε σημαντική αύξηση των κερδών για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, στα 692 εκατ. ευρώ, ποσό που ήταν πολύ πάνω από τις προβλέψεις των 328 εκατ. ευρώ, αλλά και θετικές προοπτικές για το υπόλοιπο της χρονιάς. Με τον τρόπο αυτό η τράπεζα έδειχνε να έχει αφήσει πίσω της, όχι μόνο τις επιπτώσεις της κρίσης της πανδημίας, αλλά και τα δικά της σοβαρά, οικονομικά προβλήματα που οδήγησαν το 2019, τον τότε νέο CEO να δρομολογήσει μια ριζική αναδιάρθρωση του ομίλου που φαίνεται σταδιακά να αποδίδει καρπούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή