Στα πρόθυρα τις κατάρρευσης βρίσκεται το τραπεζικό σύστημα του Αφγανιστάν μετά την κυριαρχία των Ταλιμπάν.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν , οι τράπεζες του Αφγανιστάν παραμένουν κλειστές, κι αυτό έχει αφήσει πολλούς ανθρώπους στη χώρα χωρίς πρόσβαση σε μετρητά.

«Κανείς δεν έχει χρήματα», δήλωσε στο CNN ένας νυν υπάλληλος της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν. Ο υπάλληλος, μιλώντας ανώνυμα λόγω φόβων για την ασφάλειά του, είπε ότι πολλές οικογένειες δεν έχουν αρκετά χρήματα για τις καθημερινές τους δαπάνες και ορισμένες αμοιβές έχουν διακοπεί.

Η κεντρική πρόκληση είναι ότι η οικονομία του Αφγανιστάν εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πρόσβαση σε ξένο νόμισμα και τη διεθνή βοήθεια – τα περισσότερα από τα οποία έχουν αποκλειστεί μετά από την πτώση της Καμπούλ. Η διεθνής βοήθεια αντιστοιχεί στο εκπληκτικό 75% των δημόσιων δαπανών του Αφγανιστάν, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι τράπεζες του Αφγανιστάν εξακολουθούν να είναι κλειστές, επειδή ουσιαστικά έχουν εξαντληθεί σε μετρητά, είπε η πηγή της κεντρικής τράπεζας.

«Το Αφγανιστάν και ο τραπεζικός του τομέας βρίσκονται σε ένα κομβικό σημείο όπου η κατάρρευση του τραπεζικού τομέα είναι προ των πυλών», αναφέρεται σε σημείωμα της 23ης Αυγούστου που εστάλη από το Αφγανοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Το υπόμνημα γράφτηκε από μια ομάδα εργασίας τραπεζικών και χρηματοοικονομικών αποτελούμενη από μεγάλες αφγανικές εμπορικές τράπεζες, πελάτες και επενδυτές.

Η κεντρική τράπεζα του Αφγανιστάν, το θεμέλιο του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, φαίνεται να βρίσκεται σε αταξία.

Το υπόμνημα του Αφγανοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ανέφερε ότι, τουλάχιστον από τις 23 Αυγούστου, η ηγεσία της κεντρικής τράπεζας “αρνήθηκε να απαντήσει σε οποιαδήποτε επικοινωνία” από τον τραπεζικό κλάδο. Τα αιτήματα για μετρητά από την κεντρική τράπεζα δεν ικανοποιήθηκαν, αναφέρει το σημείωμα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή