Από σήμερα στη Γαλλία οι ελέγχοντες γίνονται ελεγχόμενοι. Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές, στο εμπόριο, στην ψυχαγωγία και σε άλλα επαγγέλματα που προϋποθέτουν συγχρωτισμό με πελάτες σε δημόσιους χώρους είναι υποχρεωμένοι να αποδεικνύουν ότι διαθέτουν αντι-Covid προστασία, προκειμένου να συνεχίσουν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους. Πρέπει δηλαδή να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά της Covid-19 είτε αρνητικό τεστ που πραγματοποιήθηκε πριν από λιγότερες από 72 ώρες.

Και ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, κάθε Σάββατο, περίπου 200.000 Γάλλοι πολίτες διαδήλωναν στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις της χώρας κατά του «υγειονομικού πάσου» και των εμβολιασμών, οι πρώτες ενδείξεις από την εφαρμογή του μέτρου σε συνολικά 1,8 εκατομμύριο Γάλλους μισθωτούς προοιωνίζονται λιγότερα προβλήματα από την εφαρμογή του μέτρου σε μεγάλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η εταιρεία σιδηροδρόμων SNCF, και περισσότερα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Όλοι οι εργοδότες, ωστόσο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησής τους, έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την ακρίβεια και την εγκυρότητα των ελέγχων που θα διενεργούνται.

Νέα αιτία ελλείψεων προσωπικού;

Στις 26 Αυγούστου περίπου το 85% των ηλικιωμένων Γάλλων άνω των 80 ετών είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου (το 77% ήταν πλήρως εμβολιασμένοι). Στις νεότερες ηλικίες, ωστόσο, η κατάσταση διαφέρει. Κυρίως οι εργοδότες που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους πολλών ηλικιακών ομάδων είναι δύσκολο να γνωρίζουν πόσοι εξ αυτών έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι. «Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι θα διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού το πρωί της Δευτέρας. Πάντως, αν εξαιρέσει κανείς κάποιες ελάχιστες περιπτώσεις, λίγοι εργαζόμενοι ζήτησαν να μετατεθούν σε πόστα στα οποία δεν θα έρχονται σε επαφή με τον κόσμο», δήλωσε την Κυριακή στη γαλλική τηλεόραση ο επικεφαλής του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Carrefour Ζερόμ Ναντί.

Μεγαλύτερη ανησυχία για την εφαρμογή του μέτρου εκφράζουν οι εργοδότες που δραστηριοποιούνται σε τομείς στους οποίους τους τελευταίους μήνες αντιμετώπιζαν δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού. «Ήδη δυσκολευόμαστε να βρούμε ανθρώπους για να προσλάβουμε. Αν εξαιρέσουμε και όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, το πρόβλημα θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο», σημειώνει στη «Le Figaro» ο Βιρζίλ Καγιέ, γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταιρειών Αθλητικών Ειδών και Ποδηλάτου. Ανάλογες ανησυχίες εκφράζουν και οι εργοδότες σε επιχειρήσεις εστίασης. «Είναι προφανές ότι θα προκύψει μεγάλο πρόβλημα. Δεν μπορούμε να πούμε στο μάγειρα να κάνει και το σερβιτόρο επειδή δεν μπορούμε να βρούμε προσωπικό για να σερβίρει», δήλωσε ο Ρολάν Εγκί, πρόεδρος της Επαγγελματικής Ένωσης του κλάδου εστίασης Umih.

Πιο διστακτικοί οι μεσήλικες

Το ενθαρρυντικό στην όλη υπόθεση είναι ότι, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ηλικίες 18-24 ετών (η νέα φουρνιά εργαζομένων δηλαδή) τα ποσοστά εμβολιασμού πλησιάζουν εκείνα των ηλικιωμένων άνω των 80 ετών. Άρα το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους εργαζομένους των μεσαίων ηλικιών, που είναι όμως πιο έμπειροι και πιο αποδοτικοί, άρα και απαραίτητοι σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι μεγάλοι όμιλοι, όπως η SNCF για παράδειγμα, ή η αεροπορική Air France και οι θυγατρικές της Hop! και Transavia, έχουν ήδη προετοιμαστεί για τη νέα κατάσταση.

Εξάλλου, δεν έρχεται όλο το προσωπικό των μεγάλων ομίλων σε επαφή με το κοινό. Στις Air France, Hop! και Transavia το υγειονομικό πάσο αφορά μόνο το ένα δέκατο των εργαζομένων, δηλαδή περίπου 4.300 άτομα. Ο υπεύθυνος Ανθρώπινου Δυναμικού της Air France Πατρίς Τιζόν θεωρεί ότι, πιθανότατα, στην εταιρεία το ποσοστό των εμβολιασμένων υπαλλήλων είναι σαφώς υψηλότερο από το μέσο εθνικό όρο, ανεξάρτητα από ηλικίες. Επιπλέον, οι αεροπορικές και οι εταιρείες μεταφορών εν γένει απαιτούν από την αρχή της επαναλειτουργίας τους, μετά το πρώτο lockdown, πιστοποιητικά υγιούς κατάστασης των εργαζομένων που έρχονται σε φυσική επαφή με τους πελάτες.

Η εμπειρία των κινηματογράφων

Από την άλλη, στις αίθουσες παραστάσεων, στους κινηματογράφους ή στα γυμναστήρια οι «αρνητές» είναι ήδη γνωστοί – και είναι ελάχιστοι. «Σε 1.500 υπαλλήλους έχουμε μόνο καμιά δεκαριά αρνητές των εμβολίων», σημειώνει ο Φιλίπ Ερμπέτ, πρόεδρος της Fitness Park, ενός δικτύου που λειτουργεί περί τις 250 αίθουσες γυμναστηρίων στη Γαλλία.

Ασφαλώς σε όλους τους κλάδους υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις των νέων υγειονομικών μέτρων τόσο στους εργαζομένους όσο και στους πελάτες των επιχειρήσεων. Στους κινηματογράφους, όπου το μέτρο του υγειονομικού πάσου εφαρμόζεται από τις 21 Ιουλίου στους «σινεφίλ», παρατηρήθηκε μια πτώση των εισιτηρίων που ήταν όμως πολύ προσωρινή. Και ήδη το προσωπικό των μεγάλων ομίλων κινηματογραφικών αιθουσών, όπως της Kinepolis, της CGR ή του Eden, έχει σπεύσει να εμβολιαστεί, όπως σημειώνουν στη «Figaro» οι υπεύθυνοι.

Συνεργάζονται τα συνδικάτα

«Ευτυχώς τα εργατικά συνδικάτα σε γενικές γραμμές συνεργάζονται εποικοδομητικά σ’ αυτή την πρωτοφανή συγκυρία υγειονομικής και οικονομικής κρίσης», διαπιστώνει ο Πατρίς Τιζόν της Air France. Όντως, ελάχιστες είναι οι εκκλήσεις για απεργία κατά της υποχρεωτικότητας του υγειονομικού πάσου, όπως εκείνη του (μειοψηφικού) συνδικάτου Sud στα μεγάλα καταστήματα Galeries Lafayette.

Από την άλλη πλευρά και οι εργοδοσίες δεν μοιάζουν διατεθειμένες να τραβήξουν τα πράγματα στα άκρα. «Στην Air France στόχος μας δεν είναι να περιορίσουμε τα δικαιώματα αυτοδιάθεσης των εργαζομένων, ούτε να εφαρμόσουμε μέτρα καταπιεστικά. Προσπαθούμε με μεταθέσεις να λύσουμε το πρόβλημα όσων αρνούνται ακόμα να εμβολιαστούν. Αλλά αν το πρόβλημα διαιωνιστεί ίσως αναγκαστούμε να διακόψουμε συνεργασίες και συμβάσεις», σημείωσε ο Πατρίκ Τιζόν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα