Η εξαίρεση των «πράσινων» επενδύσεων από τον υπολογισμό του ελλείμματος της ΕΕ θα αποτελέσει μέρος των συζητήσεων όταν αναθεωρηθούν οι κανόνες του προϋπολογισμού της ΕΕ, δήλωσε το Σάββατο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Η ιδέα της εξαίρεσης επενδύσεων που θα βοηθούσαν στην πρόληψη της κλιματικής αλλαγής είναι να υποστηρίξει τη φιλοδοξία της ΕΕ να μειώσει τις καθαρές εκπομπές CO2 έως το 2050. Η εξαίρεση των επενδύσεων σε τέτοια έργα ονομάστηκε από τους αξιωματούχους της ΕΕ ως «χρυσός κανόνας».

«Προφανώς, το ζήτημα ενός χρυσού κανόνα, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης για το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ», δήλωσε ο Ντομπρόβσκις στους δημοσιογράφους μετά τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Σλοβενική πόλη Μπρντό.

Κατά τη διήμερη σύνοδο κορυφής, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζήτησαν πώς να τροποποιήσουν τους κανόνες του προϋπολογισμού ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στη μεταβαλόμενη οικονομική πραγματικότητα, όταν οι κανόνες του προϋπολογισμού αλλάξουν από το 2023.

Ορισμένοι, όπως ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό λε Μαίρ, δήλωσαν ότι η ιδέα της πράσινης απαλλαγής αξίζει να συζητηθεί γιατί θα βοηθήσει στη δημιουργία των πολύ μεγάλων κεφαλαίων που απαιτούνται για τον μετασχηματισμό των οικονομιών τους τα επόμενα χρόνια.

Άλλοι, όπως ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Gernot Bluemel, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένας τέτοιος κανόνας στην πράξη, δεδομένης της δυσκολίας στον ακριβή προσδιορισμό του τι σημαίνει «πράσινη» επένδυση.

«Από οικονομική, επιστημονική άποψη, αυτό μπορεί να έχει νόημα», είπε.

«Έχω δει επανειλημμένα στο παρελθόν ότι τέτοιες εξαιρέσεις στην πρακτική του προϋπολογισμού – επειδή η ιδέα ενός χρυσού κανόνα δεν είναι κάτι καινούργιο – ότι αυτό χρησιμοποιείται συχνά ως δικαιολογία όταν η πολιτική βούληση δεν μπορεί να υπακούσει στους κανόνες. Και φυσικά δεν πρέπει », είπε.

«Πρέπει να ενσωματωθούν μηχανισμοί για να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κατάχρηση», είπε.

Η ιδέα της εξαίρεσης για πράσινες επενδύσεις παρουσιάστηκε από το think tank Bruegel σε έγγραφο που κατέθεσε στους υπουργούς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή