Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στον αρχηγό του γενικού επιτελείου, τον στρατηγό Μαρκ Μίλι, διαβεβαίωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, με αφορμή τα δημοσιεύματα ότι πέρσι τηλεφώνησε, δυο φορές, στον Κινέζο ομόλογό του, ανησυχώντας ότι ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να υποδαυλίσει έναν πόλεμο με την Κίνα.

Σύμφωνα με ένα βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα, ο στρατηγός πήρε την πρωτοβουλία να τηλεφωνήσει στον Κινέζο ομόλογό του, τον Λι Τσουοτσένγκ, πριν και μετά τις προεδρικές εκλογές, ανησυχώντας για τη διανοητική κατάσταση του Ρεπουμπλικανού προέδρου.

Ο Μπάιντεν θεωρεί ότι ο Μίλι είναι «ένας πατριώτης, πιστός στο Σύνταγμα» είπε η εκπρόσωπος Τζεν Ψάκι, προσθέτοντας ότι κυκλοφορούν «διαδεδομένες αναφορές» που αμφισβητούν τη διανοητική σταθερότητα του Τραμπ.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου, συνταγματάρχης Ντέιβ Μπάτλερ, τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι ο στρατηγός Μίλι «δεν υπερέβη τις εξουσίες του» όταν τηλεφώνησε στον επικεφαλής του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της Κίνας. Οι συνομιλίες του «με τους Κινέζους και άλλους τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο ήταν σύμφωνες με τα καθήκοντα και τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της στρατηγικής σταθερότητας», σημείωσε ο Μπάτλερ, διαψεύδοντας ότι τα τηλεφωνήματα έγιναν «κρυφά», όπως ισχυρίζονται οι συγγραφείς του βιβλίου Peril οι δημοσιογράφοι Μπομπ Γούντγουορντ και Ρόμπερτ Κόστα.

Χθες ο ίδιος ο Τραμπ, σε ανακοίνωσή που εξέδωσε, εξέφρασε αμφιβολίες για την ιστορία αυτή, χαρακτηρίζοντάς την «κατασκευασμένη». Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν αληθεύει, τότε ο Μίλι θα έπρεπε να δικαστεί για εσχάτη προδοσία.

«Για την ιστορία, ούτε καν σκέφτηκα ποτέ να επιτεθώ στην Κίνα», πρόσθεσε.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε τον Μπάιντεν να απολύσει αμέσως τον στρατηγό. Ένα στέλεχος του Κογκρέσου είπε στο Reuters ότι η έκκληση του Μίλι έχει «μηδενική ή σχεδόν μηδενική» υποστήριξη μεταξύ των Δημοκρατικών γερουσιαστών και τη χαρακτήρισε «κομματικό θόρυβο».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας