Παρά τις έντονες αντιδράσεις που διατυπώθηκαν κυρίως από φιλανθρωπικά ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης, η καπνοβιομηχανία Philip Morris International απέκτησε τελικά τον έλεγχο της βρετανικής Vectura, η οποία κατασκευάζει συσκευές εισπνοών κατά του άσθματος.

Η κορυφαία καπνοβιομηχανία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι εξασφάλισε σχεδόν το 75% των μετοχών της Vectura, καθιστώντας την πλειοψηφικό μέτοχο. Πάνω από το 45% των μετόχων της Vectura δέχτηκε την προσφορά εξαγοράς και η Philip Morris International αγόρασε το 29% των μετοχών της εταιρείας στην ανοιχτή αγορά.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο στην εξαγορά της Vectura», δήλωσε ο Jacek Olczak, Διευθύνων Σύμβουλος της Philip Morris International ( PM ) . «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τον κρίσιμο ρόλο που θα παίξει η Vectura στη στρατηγική μας Πέρα ​​από Τη Νικοτίνη».

Η εξαγορά ενισχύει τις προσπάθειες της καπνοβιομηχανίας να αποφέρει περισσότερα από το ήμισυ των καθαρών εσόδων της από προϊόντα χωρίς καπνό, όπως ηλεκτρονικά τσιγάρα και αναπνευστικά φάρμακα μέσα σε τέσσερα χρόνια, από περίπου το ένα τέταρτο σήμερα. Η PMI πωλεί σήμερα τσιγάρα σε περισσότερες από 175 αγορές.

Η Vectura έχει κατασκευάσει 13 συσκευές για εισπνεόμενα φάρμακα για εταιρείες όπως η Novartis ( NVS ) και η GlaxoSmithKline ( GLAXF ) για τη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος.

Οι επικριτές πάντως, δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν να πολεμούν την εξαγορά 1 δισεκατομμυρίου λιρών (1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Την Πέμπτη, 35 φιλανθρωπικά ιδρύματα, ειδικοί στη δημόσια υγεία και κλινικοί ιατροί έστειλαν μια επιστολή στον υπουργό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Τζο Τσώρτσιλ ζητώντας από την κυβέρνηση να παρέμβει.

«Νομίζουμε ότι είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η συμφωνία δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον και ότι δημιουργεί διεστραμμένα κίνητρα για τη [Philip Morris International] να αυξήσει τη ζημιά από το κάπνισμα, ώστε να μπορέσει στη συνέχεια να επωφεληθεί ξανά από τη θεραπεία ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Ο Kjeld Hansen, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Πνεύμονα, δήλωσε «πολύ απογοητευμένος» όταν είδε την συμφωνία να ολοκληρώνεται.

«Η προοπτική ότι κάποιος μπορεί να επωφεληθεί από την πώληση ενός προϊόντος που βλάπτει τους πνεύμονες και ενός άλλου που θεραπεύει την πνευμονική νόσο που προκαλεί είναι ανησυχητικό. Για κάποιον που ζει με πνευμονική πάθηση, η πώληση είναι καταστροφικ»”, δήλωσε ο Χάνσεν σε δήλωσή του.

Η Philip Morris International χωρίστηκε από την Altria ( MO ) το 2008. Η Altria είναι ιδιοκτήτρια της Philip Morris USA, η οποία πωλεί μάρκες τσιγάρων συμπεριλαμβανομένων των Marlboro, Virginia Slims, Parliament και Merit στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή