Οι τιμές τόσο για το πετρέλαιο Brent όσο και για το West Texas Intermediate έχουν αυξηθεί για πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις.

Οι παγκόσμιες ελλείψεις ενέργειας απειλούν να εξελιχθούν σε πλήρη κρίση με επιπτώσεις που εκτείνονται από την Ευρώπη στην Κίνα και το αμερικανικό πετρέλαιο.

Οι σκηνές στο Ηνωμένο Βασίλειο το Σαββατοκύριακο θύμιζαν τη δεκαετία του 1970, καθώς οι οδηγοί σχημάτισαν ουρές σε χιλιάδες πρατήρια καυσίμων εν μέσω φόβων για έλλειψη καυσίμων, που προκλήθηκαν από την έλλειψη οδηγών φορτηγών. Αλλά ο πανικός στις αντλίες δεν είναι παρά ένα παράπλευρο δράμα. Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο έχουν εκτοξευθεί λόγω των ελλείψεων, οδηγώντας σε υψηλότερους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά και σε κατάρρευση των προμηθευτών.

Οι ελλείψεις άνθρακα και φυσικού αερίου, παρόμοιες με αυτές που έπληξαν την Ευρώπη, είναι εν μέρει πίσω από τις ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα. Οι αυστηροί στόχοι εκπομπών που εισήγαγε το Πεκίνο στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής έχουν κάνει τα πράγματα χειρότερα. Οι τοπικές αρχές πρέπει να προσπαθήσουν να αποφύγουν την υπέρβαση των ορίων χρήσης ενέργειας, ακόμη και όταν η ανάκαμψη της οικονομίας από την πανδημία Covid-19 αυξάνει τη ζήτηση.

Η ισχύς είναι τόσο σπάνια που ορισμένα εργοστάσια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων προμηθευτών των Apple και Tesla, έχουν σταματήσει την παραγωγή. Οι προμηθευτές εξαρτημάτων της Apple, Eson Precision Engineering και Unimicron Technology της Ταιβάν, ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι θα σταματήσουν την παραγωγή τους μέχρι την Πέμπτη.

Η Κίνα δεσμεύτηκε να μειώσει την ενεργειακή ένταση, ένα μέτρο της ενέργειας που χρησιμοποιείται ανά μονάδα οικονομικής ανάπτυξης, κατά 3% το 2021 για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Οι ελλείψεις έχουν αρχίσει να επηρεάζουν τη χρήση των νοικοκυριών, αλλά η επίδραση στη βιομηχανική παραγωγή ώθησε τους αναλυτές να μειώσουν τις προβλέψεις τους για οικονομική ανάπτυξη. Η Nomura περιέκοψε την πρόβλεψη της για αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Κίνας σε 7,7% από 8,2%.

Και ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας για την Κίνα, Λου Τινγκ, είπε ότι αυτό θα μπορούσε να μειωθεί περαιτέρω.

«Οι αγορές τώρα είναι τόσο μπερδεμένες από τις συνέπειες του τομέα των ακινήτων που μπορεί να αγνοήσουν τους πρωτοφανείς περιορισμούς του Πεκίνου στην κατανάλωση και την ένταση ενέργειας», ανέφερε ο οικονομολόγος σε ερευνητική αναφορά την Παρασκευή. «Η πρωτοφανής αποφασιστικότητα του Πεκίνου στην επιβολή των ορίων κατανάλωσης ενέργειας θα μπορούσε να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα οφέλη, αλλά το βραχυπρόθεσμο οικονομικό κόστος είναι σημαντικό», πρόσθεσε.

Η China International Capital Corp. δήλωσε ότι οι ελλείψεις θα μειώσουν τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας κατά 0,1 έως 0,15 ποσοστιαίες μονάδες το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο. Εάν οι περικοπές στην παραγωγή επιμείνουν για το υπόλοιπο του έτους, οι αναλυτές της Morgan Stanley βλέπουν μια μείωση μιας ποσοστιαίας μονάδας στην αύξηση του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές του πετρελαίου και των μετοχών εταιριών ενέργειας κέρδισαν έδαφος τη Δευτέρα. Το Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις τιμές πετρελαίου, αυξήθηκε κατά 1,44 δολάρια το βαρέλι, ή 1,8%, στα 79,53 δολάρια, σε μια ανοδική κίνηση 7,6% διάρκειας πέντε συνεχόμενων κερδοφόρων συνεδριών. Το αργό West Texas Intermediate αυξήθηκε 1,47 δολάρια το βαρέλι, ή 2%, στα 75,45 δολάρια, σημειώνοντας επίσης πέμπτη συνεχόμενη κερδοφόρα συνεδρία.

Η Goldman Sachs αύξησε την πρόβλεψή της για το πετρέλαιο Brent στο τέλος του έτους στα $ 90 από $ 80, αυξάνοντας το κάλεσμα για West Texas Intermediate σε $ 87. Το πιο αξιοσημείωτο είναι ότι οι αναλυτές της τράπεζας είπαν ότι ο τυφώνας Αϊντα, ο οποίος πλήττει τις υποδομές παραγωγής πετρελαίου, θα πρέπει να αποδειχθεί «ο πιο bull-ish τυφώνας στην ιστορία των ΗΠΑ».

Η παγκόσμια αναντιστοιχία της ζήτησης σε σχέση με την προσφορά είναι μεγαλύτερη από ότι ανέμενε η τράπεζα, ανέφερε η GS, με την ανάκαμψη της ζήτησης μετά τον αντίκτυπο της επιρροής της παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού να είναι ταχύτερη από την αναμενόμενη. Η παγκόσμια έλλειψη φυσικού αερίου και η χειμερινή ζήτηση πετρελαίου είναι σταθερά ανοδική, ανέφερε.

Η μετοχή της ExxonMobil έκλεισε με άνοδο 2,9% τη Δευτέρα, ενώ η Occidental Petroleum σημείωσε άνοδο 7,9%.

Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι εάν τα ενεργειακά ζητήματα και η οικονομική αναστάτωση που αναμένεται να προκαλέσουν τώρα στην Κίνα, θα είναι πιο εκτενή. Σε κάθε περίπτωση, παρ’ όλη τη συζήτηση για μια πράσινη ενεργειακή μετάβαση, τα εν εξελίξει γεγονότα δείχνουν ότι η οικονομία εξακολουθεί να τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τα παραδοσιακά ορυκτά καύσιμα.

Μεταφράστηκε στα Ελληνικά από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο