Η συμφωνία με τη Γαλλία ενσαρκώνει τη στρατηγική της χώρας που επιθυμεί ενεργές συμμαχίες σε θέματα άμυνας και εθνικής κυριαρχίας, προώθηση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής, τη διαφύλαξη των συνόρων και τον σεβασμό της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση με τον διπλωματικό αναλυτή των New York Times, Steven Erlanger, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum, που γίνεται στην Αθήνα σε συνεργασία με τους New York Times και διοργανώνεται από το Democracy and Culture Foundation.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία δεν ενέχει κανέναν ανταγωνισμό με τις υφιστάμενες συμμαχίες με την Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη αιώνων μεταξύ των σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας, σε θέματα άμυνας, βοηθώντας τη χώρα μας στην αμυντική πολιτική του μέλλοντος. Πρόκειται για μια συμμαχία που ενέχει στρατιωτική βοήθεια σε θέματα συνόρων και εθνικής κυριαρχίας, αλλά και μακροπρόθεσμη συμφωνία για την απόκτηση σύγχρονου στόλου σε καλές τιμές.

Η συμφωνία αυτή δεν ακυρώνει το ευρωπαϊκό αμυντικό δόγμα, αλλά συμβάλλει προς την ενίσχυσή του. Ούτε αποτελεί ανταγωνιστική κίνηση προς το ΝΑΤΟ, καθώς “είμαστε υπερήφανοι που η Ελλάδα αποτελεί ενεργό μέλος και συμμετέχει στον προσδιορισμό των προτεραιτήτων της συμμαχίας για το 2030”. Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει ενεργός σύμμαχος και μάλιστα ενισχύει τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε αμυντικό επίπεδο, υπογράφοντας νέα πενταετή συμφωνία αμυντικής συνεργασίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας – Steven Erlanger, Chief Diplomatic Correspondent, Europe, The New York Times

Μεταναστευτικό

Σχολιάζοντας τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό και το ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι “δεν πρόκειται να απολογηθώ γιατί την προάσπιση των συνόρων”, αλλά αυτό δεν σημαίνει καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ποιότητα των εγκαταστάσεων, η υγεία, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία αποτελούν το πλέγμα μιας νέας πολιτικής. Ο Πρωθυπουργός δεν υποβάθμισε το ρόλο της Ευρώπης ούτε της Τουρκίας στο θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, μολονότι όλες οι πλευρές δεν βλέπουν το ζήτημα από την ίδια οπτική γωνία. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Ευρώπη να αποκτήσει πιο τολμηρή και ενιαία πολιτική για το μεταναστευτικό και να συνεργαστεί στενότερα με την Τουρκία, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν οι μεταναστευτικές ροές του παρελθόντος. “Δεν δεχόμαστε ανεξέλεγκτη μετανάστευση”, δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι μπορούν να επιστρέψουν περίπου 2.000 μετανάστες από τα νησιά για τους οποίους δεν δικαιολογείται το άσυλο και ενσωμάτωση στην κοινωνία.

Γερμανικές εκλογές

Αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι γίνεται πλέον εμφανές ότι η Γερμανία έχει αποδεχτεί νέα εργαλεία δημοσιονομικής στήριξης, με τολμηρότερο βήμα την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο η Ελλάδα θα επωφεληθεί με 32 δισ. ευρώ. Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τα υπόλοιπα διαρθρωτικά κονδύλια, θα προσπαθήσει, πέραν από την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα, να περιορίσει την εισοδηματική και κοινωνική ανισότητα, αλλά και την ανισότητα μεταξύ γενεών. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η επανάκτηση της αξιοπιστίας είναι οι λόγοι που μπορεί σήμερα η χώρα να δανείζεται φθηνότερα από τις αγορές, αλλά και να επενδύει στην άμυνα για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περίπλοκη γεωστρατηγική θέση, η οποία επιβάλει αυξημένες δαπάνες στην άμυνα, απάντησε ο Πρωθυπουργός στην ερώτηση για τις υψηλές εξοπλιστικές δαπάνες ως προς το ΑΕΠ.

Εμβολιασμοί

Σε ό,τι αφορά στους εμβολιασμού, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι δεν εξετάζουν την υποχρεωτικότητα. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ενημέρωση και η πειθώ, σε συνδυασμό με τα περιοριστικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους στους κλειστούς χώρους, θα συμβάλουν στην αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμένων, ειδικά από το φθινόπωρο. Θεωρεί ότι ο εμβολιασμός δεν έγινε πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες, μονότι η αντιπολίτευση δεν βοήθησε σε αυτόν τον τομέα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βουλή: Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας – Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση
Επικαιρότητα |

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης δυσπιστίας - Πύρρειος νίκη για την κυβέρνηση

Συσπείρωση χωρίς ουσιαστική συγγνώμη για τα Τέμπη από την κυβέρνηση. Αίτημα για προκαταρκτική για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή με αίτημα παραπομπής στη Δικαιοσύνη. Στριμωγμένος στα σχοινιά ο πρωθυπουργός αν και δεν πέρασε η πρόταση μομφής

Ταγαράς: Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο για τις ΔΕ Παπάγου και Καλάμου – Αναθεωρείται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα
Επικαιρότητα |

Πολεοδομικό σχεδιασμό αποκτούν οι ΔΕ Παπάγου και Κάλαμου - Αναθεωρειται το ΓΠΣ του δήμου Βύρωνα

Με το Πρόγραμμα «Κωνσταντίνος Δοξιάδης», πάνω από το 70% της χώρας αποκτά σύγχρονο, χωροταξικό-πολεοδομικό σχεδιασμό, λέει ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας