Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη, αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης σχολιάζοντας τη δημοσιοποίηση των στοιχείων της Eurostat για τον πληθωρισμό Σεπτεμβρίου (Ευρωζώνη: 3,4%, Ελλάδα: 2,1%).

Συγκεκριμένα ο υπουργός δήλωσε: «Παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία συνεχίζονται με μεγάλη ένταση, η Ελλάδα και για το μήνα Σεπτέμβριο κατάφερε, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, να συγκαταλέγεται στις χώρες με τον χαμηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη (3η χαμηλότερη). Οι έλεγχοι στην αγορά είναι συνεχείς και εάν χρειαστούν περαιτέρω παρεμβάσεις θα γίνουν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο στην ζώνη του ευρώ, ανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών , εντείνοντας τις ανησυχίες για περαιτέρω άνοδο στις τιμές αλλά και τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να λάβει μέτρα για ανάσχεση του κύματος ανατιμήσεων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε σε ποσοστό 3,4% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι 3% έναν μήνα νωρίτερα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2008

Οι τιμές αυξήθηκαν κυρίως λόγω της αύξησης του κόστους ενέργειας, ωστόσο έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται στο κόστος και τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς οι τιμές των διαρκών αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,3% .

Μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, το υψηλότερο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού αναμένεται στην Εσθονία (6,4%) και το χαμηλότερο στη Μάλτα (0,7%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Πρώτοι στα social media, ουραγοί στις τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία |

Η σχέση των Ελλήνων με τις ψηφιακές τεχνολογίες - Τα social media και οι τραπεζικές συναλλαγές

Πώς υιοθετούν οι επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες; Πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο; Ποια είναι η συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;