Θλιβερά παραμένουν τα νούμερα της πανδημίας, η επέλαση της οποίας συνεχίζεται σε διεθνές επίπεδο παρά την προσπάθεια που καταβάλλεται για τη συγκράτηση της μέσω των εμβολιασμών. Συγκεκριμένα, ο αριθμός των νεκρών παγκοσμίως πέρασε το ψυχολογικό όριο των πέντε εκατομμυρίων, ενώ στις ΗΠΑ τα θύματα ξεπέρασαν τους 700.000.

Σύμφωνα με ανάλυση του πρακτορείου Reuters, αν και χρειάστηκε λίγο παραπάνω από ένα χρόνο ώστε ο αριθμός των νεκρών από Covid-19 να φτάσει τα 2,5 εκατομμύρια, το επόμενο «μαξιλάρι» των πέντε εκατομμυρίων ξεπεράστηκε μέσα σε λιγότερο από οκτώ μήνες. Σύμφωνα με το Reuters, μόνο την τελευταία εβδομάδα καταγράφονταν καθημερινά περίπου 8.000 θάνατοι παγκοσμίως ή αλλιώς περίπου πέντε θάνατοι ανά λεπτό!

Σημείο-κλειδί στάθηκε η μετάλλαξη Δέλτα, απέναντι στην οποία κυρίως οι ανεμβολίαστοι είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η Δέλτα αποτελεί πλέον το κυρίαρχο στέλεχος σε 187 από τις 194 χώρες μέλη του οργανισμού.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το ποσοστό θανάτων παρουσιάζει μερική επιβράδυνση τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο η αργή πορεία του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθεί να δημιουργεί ανησυχία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους στον κόσμο δεν έχουν λάβει ούτε μια δόση εμβολίου. Σημαντικό πρόβλημα εξάλλου συνεχίζει να αποτελεί το χάσμα στα νούμερα των εμβολιασμών μεταξύ ανεπτυγμένου και αναπτυσσόμενου κόσμου.

Παρόλ’ αυτά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, με σημαντικό αριθμό αρνητών, βρίσκονται ανάμεσα στις χώρες με μεγάλο αριθμό θανάτων. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι περισσότεροι από τους μισούς θανάτους καταγράφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Ρωσία, στη Βραζιλία, στο Μεξικό και στην Ινδία.

Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ ξεπέρασαν χθες τους 700.000 νεκρούς, με τον εβδομαδιαίο μέσο όρο νεκρών να ξεπερνά τους 2.000. Πρόκειται για έναν αριθμό κατά 60% χαμηλότερο από το ανώτατο σημείο της πανδημίας στη χώρα, τον περασμένο Ιανουάριο, όμως παραμένει ακόμη αρκετά υψηλός.

Για το λόγο αυτό εξάλλου οι ΗΠΑ παραμένουν πρώτες στην παγκόσμια κατάταξη σε κρούσματα και θανάτους, αναλογώντας στο 19% των νοσούντων παγκοσμίως και στο 14% των νεκρών.

Πάντως, μεταξύ των περιοχών του πλανήτη, τον χειρότερο απολογισμό έχει η Λατινική Αμερική, η οποία αριθμεί το 21% των επίσημων θανάτων από κορωνοϊό. Ακολουθούν η Βόρεια Αμερική και η Ανατολική Ευρώπη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ντουμπάι: Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές
Επικαιρότητα |

Στο έλεος της βροχόπτωσης οι χλιδάτες κατοικίες και οι αεροπορικές στο Ντουμπάι

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βίωσαν τη σφοδρότερη νεροποντή από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 1949 - Η αεροπορική εταιρεία Emirates αναστέλλει όλες τις διαδικασίες ελέγχου επιβατών για σήμερα