Σε ένα πρώτο βήμα, στο πλαίσιο των εμπορικών διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), προχωρά την επόμενη εβδομάδα η Βρετανία, ζητώντας από τις βρετανικές επιχειρήσεις να καταθέσουν τις απόψεις τους αναφορικά με το τι θα ήθελαν να καλύπτει αυτή η συμφωνία.

Η υπουργός Εμπορίου Αν-Μαρί Τρεβέλιαν στοχεύει σε συμφωνία με τον ΣΣΚ, δηλαδή τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Μπαχρέιν, καθώς προσπαθεί να δημιουργήσει νέους δεσμούς σε όλο τον κόσμο μετά την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την Παρασκευή, η Τρεβάλιαν θα ξεκινήσει μια διαβούλευση 14 εβδομάδων, καλώντας το κοινό και τις επιχειρήσεις να μοιραστούν τις απόψεις τους για το τι και πως θα καλύπτει μια συμφωνία. Θα συναντηθεί επίσης με εκπροσώπους του ΣΣΚ στο Λονδίνο.

«Θέλουμε μια σύγχρονη, ολοκληρωμένη συμφωνία που θα σπάσει τους εμπορικούς φραγμούς σε μια τεράστια αγορά τροφίμων και ποτών και σε τομείς όπως το ψηφιακό εμπόριο και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που θα προσφέρει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας σε όλα τα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε σε ανακοίνωση της.

Μια συμφωνία θα μπορούσε να είναι μια βελτίωση στις σχέσεις που είχε η Βρετανία με τις χώρες αυτές ως μέλος της ΕΕ. Η ΕΕ συνεδριάζει ετησίως με τον ΣΣΚ για να οικοδομήσει οικονομική συνεργασία και να αναπτύξει στενότερους εμπορικούς και επενδυτικούς δεσμούς, αλλά οι 18ετείς διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία σταμάτησαν το 2008.

Ο ΣΣΚ δεν έχει εφαρμόσει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών από το 2015 και η Βρετανία δεν έχει καθορίσει χρονοδιάγραμμα για διαπραγματεύσεις.

Η Βρετανία έχει ήδη στενούς στρατηγικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τις χώρες του Κόλπου και το εμπόριο με τις χώρες του ΣΣΚ ήταν άνω των 30 δισεκατομμυρίων λιρών το 2020.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή