Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την ανοδική πορεία των τελευταίων εβδομάδων, καθώς η ενεργειακή κρίση που πλήττει τις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη δεν δείχνει κανένα σημάδι υποχώρησης εν μέσω αύξησης της οικονομικής δραστηριότητας και περιορισμένης προσφοράς από μεγάλους παραγωγούς.

Το Brent αυξήθηκε κατά 1,18 σεντς, ή 1,4%, στα 83,57 δολάρια το βαρέλι νωρίς το πρωί, έχοντας βγει ενισχυμένο κατά 4% στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Το αμερικανικό αργό αυξήθηκε κατά 1,49 δολάρια, ή 1,9%, στα 80,84 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο από τα τέλη του 2014.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί καθώς όλο και περισσότερες χώρες με υψηλά ποσοστά εμβολιασμού αίρουν τα lockdown και επιστρέφουν σε ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας. Έτσι, με το Brent διατηρεί ανοδική τροχιά για πέντε εβδομάδες και το αμερικανικό αργό για επτά.

Οι τιμές του άνθρακα και του φυσικού αερίου έχουν επίσης αυξηθεί, καθιστώντας το πετρέλαιο πιο ελκυστικό ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στις αγορές αργού.

Η ενεργειακή κρίση που σαρώνει τον κόσμο εντείνει τον προβληματισμό για έναν επερχόμενο δύσκολο χειμώνα για το βόρειο ημισφαίριο.

Στην Ινδία, ορισμένες περιοχές αντιμετωπίζουν διακοπές ρεύματος λόγω έλλειψης άνθρακα, ενώ στην Κίνα η κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή άνθρακα.

Οι γεωτρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες εκμεταλλεύονται την αύξηση των τιμών και πρόσθεσαν πέντε νέα πηγάδια πετρελαίου την περασμένη εβδομάδα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να διατηρήσει στα 400.000 βαρέλια την ημέρα της σταδιακή αύξηση της παραγωγής της παραγωγής, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται τις επόμενες ημέρες η μηνιαία έκθεση του οργανισμού.

«Υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά για το πώς θα αναθεωρήσει ο ΟΠΕΚ τις εκτιμήσεις του για τη ζήτηση, δεδομένου ότι υπάρχουν προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης λόγω της μετατόπισης από το φυσικό αέριο», σχολίασε η  ING Economics.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές