Την απόλυτη πίστη του ότι το 2023 θα είναι καταλυτική χρονιά για την πλήρη επάνοδο του τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα, εξέφρασε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στην συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Συλλόγου Προσωπικού Alpha Bank το οποίο αποτελούνταν από τον πρόεδρο Τάσο Γκιάτη και τον Γενικό Γραμματέα Παναγιώτη Αδαμόπουλο.

Ο Σύλλογος, όπως αναφέρεται σε αναλυτική ανακοίνωση, έθεσε στον Διοικητή το θέμα της συνεχούς συρρίκνωσης του δικτύου των τραπεζών που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ανθρωπίνου δυναμικού την τελευταία 8ετία κατά 30.000 εργαζομένους.

Παράλληλα, ο Γ. Στουρνάρας, τόνισε ότι για την ομαλή μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή, που θα αποτελέσει νέο μοντέλο εσόδων για τις τράπεζες, απαιτείται η ουσιαστική μετεκπαίδευση του προσωπικού που θα αναλάβει τη νέα διαμόρφωση και αναβαθμισμένη προοπτική του δικτύου ώστε να ανταποκριθεί το προσωπικό στις νέες απαιτήσεις που περνούν μέσα από υπηρεσίες συμβουλευτικής.

Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπήρξε αναφορά στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και κυρίως της βιωσιμότητας και ανθεκτικότητάς τους στο μέλλον.

Στουρνάρας για τραπεζικό σύστημα

Ο Διοικητής εξέφρασε την πεποίθηση ότι, παρά τα μεγάλα προβλήματα των ευρωπαϊκών αγορών ιδίως στην εποχή του Covid-19, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα παίξει καθοριστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια αφού θα είναι ο παράγοντας χρηματοδότησης της αλλαγής του ενεργειακού μοντέλου της χώρας.

Τόνισε ότι παρ’ όλο που οι ελληνικές τράπεζες όσο και οι ευρωπαϊκές δεν είναι έτοιμες ακόμη να αναλύσουν την κλιματική κρίση, που έχει επιπτώσεις στις κεφαλαιακές ανάγκες τους, θα υπάρξει προσαρμογή της πολιτικής τους με στόχο την αντιμετώπιση των αιτιών της κρίσης αυτής.

Μάλιστα προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα επενδυθούν στα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, αναβάθμισης δικτύων, παραγωγής αιολικής – ηλιακής ενέργειας κ.λπ. πάνω από 50 δισ. ευρώ.

Αυτόν τον σχεδιασμό, τόνισε χαρακτηριστικά ότι μόνο το Ελληνικό Τραπεζικό Σύστημα μπορεί να εξασφαλίσει και να χρηματοδοτήσει.

Οι εκπρόσωποί του Συλλόγου συμφώνησαν απόλυτα με το μελλοντικό σχεδιασμό της Κεντρικής Τράπεζας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης τονίζοντας ότι η κρίση αυτή είναι πηγή αστάθειας για την οικονομία και φυσικά κίνδυνος σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Τέλος, ο Σύλλογος τοποθετήθηκε για τις προοπτικές των εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων σε σχέση με την προοπτική τους και τον βιώσιμο χαρακτήρα τους.

Ο Διοικητής, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, τόνισε ότι η προοπτική αυτών των εταιρειών (Cepal Hellas κλπ) είναι η μεγάλη πρόκληση για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης δανείων με προοπτικές στην αγορά ακινήτων κ.λπ. και κατέθεσε συγκεκριμένα παραδείγματα για την βιωσιμότητα τέτοιων σχημάτων στην Ευρώπη (Ιταλία, Ισπανία κ.λπ.) άρα και την απόλυτη πεποίθησή του ότι ο κλάδος αυτός έχει σιγουριά και μέλλον.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να διατηρήσουν μία μόνιμη επικοινωνία για ανταλλαγή απόψεων.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΟΛΘ Α.Ε.: Αυξημένες επιδόσεις το 2023 με ρεκόρ διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων
Επιχειρήσεις |

Αυξημένες επιδόσεις το 2023 για τον ΟΛΘ - Σε «ΜΕΤΚΑ - ΤΕΚΑΛ» το έργο του 6ου προβλήτα

Στον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων, σημειώθηκε αύξηση άνω του 12% (στα € 59,8 εκατ.), ενώ στους τομείς εκμετάλλευσης χώρων και επιβατικής κίνησης σημειώθηκαν αυξήσεις 18,2% και 31,3% αντίστοιχα