Project Syndicate

Υπάρχει απώτερος σκοπός στις πρόσφατες ενέργειες της κινεζικής κυβέρνησης εναντίον των μεγαλύτερων εταιρειών της χώρας και το ξεκαθάρισμα του χρηματοπιστωτικού τομέα ταιριάζει στην οικονομική της στρατηγική; Η Κίνα επιδιώκει εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια να εξισορροπήσει την ανάπτυξή της από εξαγωγές και επενδύσεις παγίων σε μεγαλύτερη εγχώρια κατανάλωση – προσπάθειες που έχουν αποκτήσει νέα δυναμική λόγω των συγκρούσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες. Υπάρχουν όμως σοβαρά εμπόδια σε αυτή τη στρατηγική.

Υπάρχουν φόβοι ότι η νέα καταστολή θα αποδειχθεί αντιπαραγωγική. Πιθανότατα, θα αποτρέψουν την καινοτομία και την ανάληψη κινδύνων από τον ιδιωτικό τομέα, επιβάλλοντας παράλληλα υπερβολικά συντηρητικές προτιμήσεις. Τέτοια αποτελέσματα δεν συνάδουν με την ανάγκη της Κίνας να στραφεί στην παραγωγή υψηλής εξειδίκευσης και υψηλής αξίας. Επιπλέον, οι ενέργειες που γίνονται σήμερα δεν μπορούν απλώς να αντιστραφούν αύριο. Μόλις χαθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές ή την κυβέρνηση, δεν αποκαθίσταται εύκολα.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την εμπιστοσύνη στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου εκατομμύρια Κινέζοι έχουν τις αποταμιεύσεις τους συνδεδεμένες σε μισοτελειωμένα σπίτια και σε προϊόντα διαχείρισης πλούτου που πωλούνται από εταιρείες επενδύσεων με αδύναμη ρύθμιση. Αν και οι κινεζικές Αρχές έχουν ιστορικό κατανομής οικονομικών ζημιών χωρίς να προκαλούν πανικό, δεν πρέπει να υποθέσουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τον ιδιωτικό τομέα θα κάνει πολύ πιο δύσκολο για τις κινεζικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές – ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της χώρας.

Δείτε την προσπάθεια της κυβέρνησης να ελέγξει τα δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης να αποθηκευτούν στην Κίνα. Οι κινεζικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών όπως το Ant και το ByteDance μπορεί να δυσκολεύονται πολύ να πουλήσουν προϊόντα σε όλον τον κόσμο όταν οι δυνητικοί πελάτες (και οι κυβερνήσεις τους) φοβούνται ότι η χώρα θα έχει πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα.

Η κυβέρνηση προσπαθεί επίσης να μειώσει τη μόχλευση των ξένων ρυθμιστικών Αρχών. Αλλά η αντίληψη ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις υπόκεινται στα δυτικά πρότυπα διακυβέρνησης είναι αυτή που τους επέτρεψε να επεκτείνουν την πρόσβασή τους σε επιχειρηματικά κεφάλαια. Με το κεφάλαιο άφθονο και φθηνό στην Κίνα, αυτό μπορεί να μην έχει μεγάλη σημασία τώρα. Αλλά οι συνθήκες θα αλλάξουν. Παρόλο που η καταστολή των επιχειρήσεων της Κίνας είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τη δημόσια διάθεση σε όλον τον κόσμο, κινδυνεύει να πάει πολύ πιο μακριά.

Ο Rajan Raghuram είναι πρώην επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας (Reserve Bank of India). Είναι καθηγητής Οικονομικών στο University of Chicago Booth School of Business

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts