Ολο και περισσότεροι χρεωστικοί τίτλοι που εκδίδονται στη ζώνη του ευρώ και παγκοσμίως χαρακτηρίζονται ως πράσινοι, κοινωνικοί, βιώσιμοι ή συνδεδεμένοι με τη βιωσιμότητα. Συνολικά, ενώ το μερίδιο αγοράς έχει αυξηθεί κατά 50% από το 2021, παραμένει μέτριο και οι κατοχές τέτοιων μέσων στη ζώνη του ευρώ αντιπροσωπεύουν μόνο το 6% περίπου της συνολικής αγοράς. Ο δείκτης βιώσιμης χρηματοδότησης κάνει διάκριση μεταξύ των ομολόγων που είναι απλά δηλωμένα ως βιώσιμα και εκείνων που έχουν λάβει ανεξάρτητη γνώμη ότι είναι.

Ο δείκτης βιώσιμης χρηματοδότησης κάνει διάκριση μεταξύ των δύο αυτών κατηγοριών. Περίπου το 85% όλων των εκδόσεων βιώσιμων χρεογράφων της ζώνης του ευρώ έχουν λάβει μια τέτοια δεύτερη γνώμη. Τέτοιες πρόσθετες εκτιμήσεις παρέχουν στους επενδυτές περισσότερες πληροφορίες και ενδεχομένως τους διαβεβαιώνουν ότι τα πράσινα ομόλογα είναι αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι. Το «Greenwashing» – η πραγματοποίηση ψευδών ή παραπλανητικών δηλώσεων σχετικά με τα περιβαλλοντικά οφέλη ενός προϊόντος ή πρακτικής – αποτελεί ανησυχία για τους επενδυτές και τους χρήστες δεδομένων γενικά. Οι ανεξάρτητες εκτιμήσεις αυτές μειώνουν το περιθώριο για greenwashing, αυξάνουν τη διαφάνεια και συμβάλλουν στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις πράσινες χρηματοοικονομικές αγορές.

Οι δείκτες φυσικού κινδύνου της ΕΚΤ μπορούν να βοηθήσουν στην ανάλυση του αντίκτυπου των φυσικών κινδύνων, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές ή ανεμοθύελλες, στην απόδοση των δανείων, των χαρτοφυλακίων ομολόγων και μετοχών των τραπεζών. Βλέπουμε αυτό το θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Από την αρχική δημοσίευση των δεικτών μας σχετικά με το κλίμα τον Ιανουάριο του 2023, έχουμε κάνει σημαντικές βελτιώσεις στην κάλυψη, τη χρονική συνέπεια και την ευαισθησία των δεδομένων. Αυτές οι βελτιώσεις είναι επίσης το αποτέλεσμα των σχολίων που λάβαμε. Ειδική στατιστική μελέτη παρέχει πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τα δεδομένα, τις μεθοδολογικές επιλογές και τους υπόλοιπους περιορισμούς.

Βλέπουμε πρόοδο στην περίπτωση των βιώσιμων ομολόγων, της χρηματοδότησης των εκπομπών άνθρακα μέσω τραπεζικών δανείων και των μέτρων προστασίας από τις οικονομικές απώλειες από τις πλημμύρες. Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρεται σε άλλη πρόσφατη ανάρτηση στο blog της ΕΚΤ, πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερα.

Η εργασία μας για τα δεδομένα συνεχίζεται. Η διευκόλυνση της πρόσβασης στα δεδομένα και η συνεχής βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων εξακολουθεί να αποτελεί μέλημα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής και των άλλων ενδιαφερόμενων μερών. Ελπίζουμε ότι όσο προχωράμε θα μπορούν να απαντηθούν περισσότερες από τις δικές μας και δικές σας ερωτήσεις. Σας ενθαρρύνουμε να συνεχίσετε να μας δίνετε σχόλια, καθώς αυτό συχνά ενθαρρύνει τις μεθοδολογικές μας βελτιώσεις. Συνολικά, η ομίχλη στα δεδομένα καθαρίζει, αλλά εξακολουθούμε να στοχεύουμε να πετύχουμε ακόμα καλύτερη ορατότητα.

Ο Αντριου Κανούτιν είναι επικεφαλής στατιστικολόγος της ΕΚΤ

Το παρόν αποτελεί μέρος από δημοσίευση στο Blog της ΕΚΤ

Πηγή: Premium Έκδοση Τα Νέα

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts
Ο «αλγόριθμος του Αιγαίου»: Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην ελληνική οικονομία;
Experts |

Πώς μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τονώσει την ελληνική οικονομία;

Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να επωφεληθούν από την ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αυτοματοποιεί επαναλαμβανόμενες διεργασίες, να εξορθολογίζει κρίσιμες λειτουργίες και να βελτιώνει τη λήψη αποφάσεων