Συρρίκνωση της οικονομίας έως και 30% προβλέπει για το Αφγανιστάν το Διεθνές Νομισματικό, μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

«Αυτά τα σοκ θα μπορούσαν να προκαλέσουν συρρίκνωση της παραγωγής 20-30 %, με πτώση των εισαγωγών, υποτίμηση του νομίσματος και επιτάχυνση του πληθωρισμού» αναφέρεται στην περιφερειακή έκθεση του ΔΝΤ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο Τζιχάντ Αζούρ, διευθυντής του τμήματος του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, δήλωσε ότι η χώρα ήταν αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα εξαιτίας της Covid και των ξηρασιών, ακόμη και πριν από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η μη ανθρωπιστική βοήθεια έχει σταματήσει, τα ξένα περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει και οι αφγανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν έλλειψη μετρητών μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία.

«Η επακόλουθη πτώση του βιοτικού επιπέδου απειλεί να οδηγήσει εκατομμύρια στη φτώχεια και θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανθρωπιστική κρίση» τονίζεται.

Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι  επιπλέον, η αναταραχή αυτή δημιουργεί ένα νέο κύμα Αφγανών προσφύγων που θα μπορούσε να επιβαρύνει τους δημόσιους πόρους στις χώρες υποδοχής, να πιέσει την αγορά εργασίας και να δημιουργήσει κοινωνικές εντάσεις.

Η G-20 την περασμένη εβδομάδα δεσμεύτηκε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης στο Αφγανιστάν.

Ο Αζούρ μιλώντας στο CNBC, είπε ότι το ΔΝΤ χαιρετίζει τη διευρυμένη ανθρωπιστική βοήθεια της διεθνούς κοινότητας και πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στις υπηρεσίες εκπαίδευσης και υγείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή