Το πρωινό ξύπνημα είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση για πάρα πολύ κόσμο, τώρα γίνεται και ακόμα πιο ακριβό.

Η ενεργειακή κρίση, τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού, και οι ανατιμήσεις σε πολλά βασικά commodities εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και άλλων παραμέτρων, έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αυξήσεις σε μια σειρά καταναλωτικών αγαθών: έτσι προϊόντα όπως ο καφές, ή το σαπούνι είναι πλέον στα ύψη -και αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο – καθώς οι εταιρείες προσπαθούν να αντισταθμίσουν το αυξανόμενο κόστος λόγω των περιορισμών της προσφοράς και των προκλήσεων παραγωγής.

Ετσι, ολόκληρη η «ιεροτελεστία» του πρωινού ξυπνήματος γίνεται ακόμα πιο ακριβή: το σαπούνι, οι οδοντόκρεμα, το ρεύμα για την καφετιέρα, η θέρμανση ενόψει του χειμώνα, αλλά και τα προς βρώσιν.. Και κυρίως ο καφές!

Και η ανακούφιση μπορεί να μην έρθει σύντομα.

Έρχονται πιο δύσκολα πρωινά

Αν και οι Κεντρικοί Τραπεζίτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού επιμένουν ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι παροδικές, τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα αλλά και κορυφαίοι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη το επόμενο έτος.

«Μπορώ να σας πω ότι το πρωινό θα γίνει πολύ πιο ακριβό», δήλωσε στο Yahoo Finance ο Phillip Streible, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς της Blue Line Futures. «Η βρώμη έχει αυξηθεί πάνω από 80%. Η [τιμή] της ζάχαρης και του χοιρινού ανεβαίνουν. Αυτό πηγάζει από δύο διαφορετικά πράγματα-υπήρξε μια διασταύρωση μεταξύ δυσμενών καιρικών συνθηκών, τις οποίες κανείς δεν μπορεί να ελέγξει πραγματικά, καθώς και τα σημεία συμφόρησης της αλυσίδας εφοδιασμού ».

Πικρός καφές

Ένα εμπόρευμα που έχει σημειώσει σημαντική άνοδο στο κόστος μέχρι στιγμής φέτος είναι ο καφές, με τις τιμές να εκτοξεύονται κατά 60% κυρίως λόγω της ξηρασίας στη Βραζιλία, τον κορυφαίο παραγωγό καφέ στον κόσμο.

Ως αποτέλεσμα, η σοδειά καφέ της Βραζιλίας αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 25% φέτος, σε σύγκριση με τη σεζόν ρεκόρ του 2020 μετά από μείωση σχεδόν 40% της καλλιέργειας καφέ arabica στη Βραζιλία, σύμφωνα με την Conab, την εθνική γεωργική στατιστική υπηρεσία της χώρας.

«Η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται με το άνοιγμα της οικονομίας. Τα κρουαζιερόπλοια ξεκινούν και πάλι τα ταξίδια τους όπως και οι αεροπορικές εταιρείες. Αυτοί είναι οι κύριοι καταναλωτές του καφέ, επομένως η προσφορά θα είναι πολύ τεταμένη», σχολίασε.

Προειδοποιήσεις από τους κολοσσούς

Αυτή την εβδομάδα, ορισμένοι κατασκευαστές καταναλωτικών προϊόντων προειδοποίησαν ότι οι υψηλότερες τιμές θα συνεχίσουν να μετακυλίονται στους καταναλωτές, εντείνοντας τους φόβους ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να γίνει πιο μόνιμος.

Μιλώντας με αναλυτές, ο CFO της Nestle François-Xavier Roger είπε ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να αναμένουν υψηλότερες τιμές το επόμενο έτος, καθώς η εταιρεία αναμένει «να έχει υψηλότερο πληθωρισμό εισροών-κόστους» καθώς αντιμετωπίζει προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Και ορισμένοι από τους ομολόγους του προειδοποιούν για παρόμοιες πιέσεις κόστους.

Κι άλλες αυξήσεις

Ο CEO της Procter & Gamble Andre Schulten είπε στους αναλυτές σχετικά με τα κέρδη της εταιρείας ότι ακολουθεί μια προσέγγιση «αγορά προς αγορά, κατηγορία προς κατηγορία» για την αύξηση των τιμών στα προϊόντα καθώς αντιμετωπίζει υψηλότερο κόστος αποστολής και πρώτων υλών, ενώ Unilever, η εταιρεία πίσω από τα Ben & Jerry’s και τα Lipton, προειδοποίησε για συνεχείς πιέσεις στις τιμές.

Η Unilever ανακοίνωσε ότι «συνέχισε να λαμβάνει μέτρα τιμολόγησης στα τρόφιμα και τα παγωτά ως απάντηση στον πληθωρισμό των βασικών εμπορευμάτων», με τον διευθύνοντα σύμβουλο Alan Jope να προσθέτει ότι «ο πληθωρισμός κόστους παραμένει σε έντονα υψηλά επίπεδα και αυτό θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος».

«Με την εορταστική περίοδο, θα δείτε άλλη μια άνοδο της ζήτησης, οπότε οι τιμές του καφέ, θα αυξηθούν πολύ», πρόσθεσε ο Streible. «Πιστεύω πραγματικά ότι τα νέα υψηλά συμβόλαια όλων των εποχών είναι προ των πυλών».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή