«Η Ελλάδα όπως αλλάζει, μπορεί να πετύχει όχι μόνο να απορροφήσει τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά να το κάνει και με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Συνεπώς έχουμε μπροστά μας μία πρόκληση και ένα στοίχημα, το οποίο είναι ένα πολλαπλό στοίχημα».

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο Olympia Forum II που συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην Αρχαία Ολυμπία.

Μάλιστα, όπως εξήγησε, «το πολλαπλό στοίχημα είναι ίδια η απορρόφηση, είναι η επίτευξη των στόχων και των ορόσημων, διότι, ασχέτως αν τα ξοδέψουμε ή όχι τα χρήματα, είναι δικά μας, εφόσον πετύχουμε τους στόχους και τα ορόσημα».

Παράλληλα, συνέχισε, «είναι και ο τρόπος που θα ξοδέψουμε τα χρήματα, διότι για πολλές δεκαετίες μιλούσαμε για απορρόφηση, αλλά το σημαντικό είναι το αποτέλεσμα της απορρόφησης».

«Συνεπώς», επεσήμανε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, «το στοίχημα εδώ είναι πολύ μεγαλύτερο από το να απορροφήσουμε, δηλαδή είναι επιτέλους να συνειδητοποιήσουμε ότι η αποτελεσματικότητα των συστημάτων είναι το κλειδί για να παράγουμε πλούτο και να έχουμε χρήματα».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «χωρίς αποτελεσματικότητα στα συστήματα, ό,τι κάνουμε είναι σαν να βάζεις φρύγανα για θεμέλια».

Μένοντας στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η φύση του Ταμείου είναι πολύ πιο ελεύθερη από ότι τα κλασικά ευρωπαϊκά προγράμματα και ταυτόχρονα αυτή η ελευθερία συνοδεύεται από την ανάγκη να κάνεις μεταρρυθμίσεις».

Αύξηση αποτελεσματικότητας

Όπως εξήγησε, «μεταρρύθμιση είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας ενός συστήματος και η επιτροπή λέει ότι θέλουμε να κάνουμε προγράμματα που ταυτόχρονα να δίνουν χρήματα στις χώρες-μέλη και να τις πιέζουν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα διαχείρισης των συστημάτων».

Αυτό, όπως συμπλήρωσε, «είναι ένα πάρα πολύ καλό εργαλείο με περισσότερη ελευθερία στα χρήματα, αλλά και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στα συστήματα».

Ταυτόχρονα, τόνισε ότι «πρέπει να αποδείξουμε ότι πετυχαίνει το πρόγραμμα», διότι, όπως σημείωσε, «μόνο αν πετύχει το πρόγραμμα σε όλη την Ευρώπη, μπορεί να είναι μόνιμο».

Όσον αφορά στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και των αυξήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι  «η ενεργειακή κρίση δεν προκαλεί αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα, διότι υπάρχουν πολλά προϊόντα που έχουν μικρό ενεργειακό μερίδιο ή προϊόντα μεγάλων βιομηχανιών, όπου επειδή έχουν μακροχρόνια ενεργειακά συμβόλαια, δεν έχουν πληγεί με τον ίδιο τρόπο».

«Οι αυξήσεις», συνέχισε, «συνδέονται με δύο φαινόμενα» και εξήγησε: «Το ένα είναι η κατάσταση στην ενέργεια και ειδικά στην αγορά του φυσικού αερίου που είναι μία κατάσταση εκτός προβλέψεων μέχρι σήμερα, γι΄ αυτό και αν πιστέψουμε τις προβλέψεις που κάνουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα λεγόμενά futures των αγορών, οι αυξήσεις θα υποχωρήσουν  πολύ σημαντικά στο δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους».

«Οι αυξήσεις στα λοιπά προϊόντα», είπε ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, «συνδέονται πολύ με τις αυξήσεις στις μεταφορές, από τις οποίες βγάζει χρήματα η ναυτιλία και ως εκ τούτου μπορεί στο δικό μας ΑΕΠ να έχουμε και κάποια θετικά στοιχεία, δηλαδή άνοδο στα έσοδα της ναυτιλίας».

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου της εφημερίδας «Πατρίς» του Πύργου, Γιούλης Ηλιοπούλου, που συνομίλησε μαζί της κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, σχετικά με το ενδεχόμενο χορήγησης ενός έκτακτου επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους ανέφερε: «Δεν έχουμε αυτή τη στιγμή το πλεόνασμα για να δίνουμε κάποιο μέρισμα από το πλεόνασμα. Έχουμε έλλειμμα που φέτος είναι στο 9,9%, αλλά του χρόνου θα μειωθεί σημαντικά. Προφανώς η ρήτρα γενικής διαφυγής μάς αφήνει χώρο για να καλύπτουμε έκτακτες ανάγκες που προκύπτουν, όχι όμως για να δίνουμε κάποιου είδους μέρισμα. Μέρισμα από έλλειμμα είναι αντίφαση εκ των πραγμάτων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Επανάκαμψη της Επενδυτικής Ελκυστικότητας της Ελλάδας
Academia |

Επανάκαμψη της Επενδυτικής Ελκυστικότητας της Ελλάδας

Η επανάκαμψη της επενδυτικής ελκυστικότητας δεν έπεσε από τον ουρανό: πολιτική σταθερότητα, διαχείριση του υγειονομικού προβλήματος, συνετή διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης και ενεργητική εξωτερική πολιτική και προπαντός νέο νομοθετικό πλαίσιο

Ρέγκλινγκ – Σαφής πρόοδος αλλά και κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία
Οικονομία |

Ρέγκλινγκ: Σαφής πρόοδος αλλά και κίνδυνοι για την ελληνική οικονομία

Ο Κ. Ρέγκλινγκ, τόνισε ότι με βάση τη 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, «υπάρχει σαφής πρόοδος σε πολλούς τομείς όπως οι ιδιωτικοποιήσεις και η συνεχής μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων

Πισσαρίδης στο GES 2021 – Οι νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στους τομείς που βασίζονται στην κοινωνική διάδραση
Οικονομία |

Πισσαρίδης: Zητούμενο η ανάπτυξη που θα ωφελήσει τους πάντες

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής του London School of Economics και κάτοχος νόμπελ οικονομίας,μίλησε στο πλαίσιο του Greek Economic Summit 2021, που διοργανώνεται από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη στρατηγική σύμπραξη του U.S. Chamber of Commerce και του Atlantic Council.

Αναστασάτος (Eurobank) – Πώς θα συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης
Οικονομία |

Αναστασάτος (Eurobank): Πώς θα συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης

Σύμφωνα με τον Δρ Τάσο Αναστασάτο, Επικεφαλής Οικονομολόγο του Ομίλου της Eurobank, η ανάκαμψη βασίστηκε, σε αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης καθώς και των εξαγωγών λόγω ισχυρού θετικού αποτελέσματος βάσης κυρίως στον τουρισμό.

Eurogroup – Θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας – Πράσινο φως στην εκταμίευση των 767 εκατ.
Οικονομία |

Εurogroup: Θετική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας - Πράσινο φως στην εκταμίευση των 767 εκατ.

Aαναγνωρίστηκε, για ακόμη μία φορά, από όλους τους συμμετέχοντες, η άμεση, στοχευμένη και αποτελεσματική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας

ΥΠΟΙΚ – Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες από τους σεισμούς στην Κρήτη
Ακίνητα |

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ για τους πληγέντες από τους σεισμούς στην Κρήτη

Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν πληγεί από τον σεισμό, αλλά δεν έχουν υποβάλει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, δίνεται η δυνατότητα να ζητήσουν την απαλλαγή των εν λόγω ακινήτων από τον ΕΝΦΙΑ