Διαβουλεύσεις μεταξύ των Διαχειριστών των Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Ελλάδας και Αιγύπτου για την επιλογή της καταλληλότερης επιλογής για τη διασύνδεση των δύο χωρών με υποβρύχιο καλώδιο, είναι το επόμενο βήμα σε συνέχεια της υπογραφής μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των υπουργών Ενέργειας των δύο χωρών, Κώστα Σκρέκα και Mohamed Shaker τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα.

Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ – ΜΠΕ στελέχη του ΑΔΜΗΕ, ο ρόλος του Διαχειριστή είναι κατά κύριο λόγο να διασφαλίσει ότι το έργο θα κατασκευαστεί με τεχνικές προδιαγραφές που εγγυώνται την διαλειτουργικότητα με το ελληνικό σύστημα, χωρίς να αποκλείεται εκ των προτέρων και επιχειρηματική συμμετοχή σε αυτό. Όπως είναι γνωστό, για τη διασύνδεση των δύο χωρών έχουν προταθεί και έχουν περιληφθεί στο δεκαετές πρόγραμμα του ευρωπαϊκού οργανισμού των διαχειριστών ενέργειας (Entso-e) δύο έργα: το GREGY Interconnector της ELICA (όμιλος Κοπελούζου) ισχύος 3.000 μεγαβάτ και Greece-Africa Power Interconnector της εταιρείας Κυκλαδικά Μελτέμια (όμιλος Eunice) ισχύος 2.000 μεγαβάτ.

Βασικός στόχος είναι η εκμετάλλευση της φθηνής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην Αίγυπτο και η προώθηση της στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω Ελλάδας.

«Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαμορφωθεί ως μια εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είτε μιλάμε για φυσικό αέριο -το οποίο θα μπορεί να μεταφέρεται σε υγροποιημένη μορφή από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα και από εκεί προς το ευρωπαϊκό δίκτυο φυσικού αερίου- είτε μιλάμε για ηλεκτρική ενέργεια η οποία θα μπορεί να παράγεται, πάλι στη Βόρεια Αφρική σε πολύ συμφέρουσες, σε ιδανικές θα έλεγα, συνθήκες και να μεταφέρεται μέσω ενός καλωδίου, πάλι, από την Αίγυπτο στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας» ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του την Πέμπτη κατά την προσέλευσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Σημειώνεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας Γιώργος Ιωάννου μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο την περασμένη εβδομάδα, έθεσε μια ακόμη διάσταση ως προς την ωφελιμότητα του έργου. Συγκεκριμένα, ανέφερε το γεγονός ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε διαφορετική χρονική ζώνη από την Ελλάδα, που σημαίνει ότι η παραγωγή από τα φωτοβολταϊκά είναι διαθέσιμη σε διαφορετικό χρονικό πλαίσιο από την ελληνική.

Υπενθυμίζεται ότι οι βάσεις για την υπογραφή της συμφωνίας τέθηκαν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο τον Ιούνιο, στο πλαίσιο της οποίας ο κ. Σκρέκας συναντήθηκε με τον κ. Shaker και συζήτησε τα σχέδια για ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών.

Το μνημόνιο που υπεγράφη μεταξύ των δύο υπουργών, προβλέπει τη σύσταση ομάδας εργασίας υψηλού επιπέδου που θα αναλάβει τα επόμενα βήματα για την μελέτη, αδειοδότηση και υλοποίηση του έργου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια