Στο ιστορικό χαμηλό του 9,85 έναντι του δολαρίου υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα στην αγορά συναλλάγματος, μετά την εντολή που έδωσε το Σαββατοκύριακο ο Τούρκος πρόεδρος για απέλαση δέκα πρέσβεων, μεταξύ των οποίων αυτοί των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε λίγο αργότερα, στο περίπου 9,71 έναντι του δοαλρίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κίνηση του Ερντογάν για την εκδίωξη των διπλωματών έρχεται την ώρα που η τουρκική οικονομία συνεχίζει να κλυδωνίζεται από τις πιέσεις στο πληθωρισμό και τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας στην αγορά συναλλάγματος.

Σήμερα οι αποφάσεις

Σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται διπλωματική πηγή, η τελική απόφαση για το αν θα απελαθούν οι δέκα πρεσβευτές θα ληφθεί κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας τη Δευτέρα.

Η κίνηση αυτή του Ερντογάν, να προχωρήσει σε ένα κατά γενική ομολογία σπάνιο μέτρο στις διεθνείς σχέσεις, αποτελεί αν μη τι άλλο μια πολύ σοβαρή εξέλιξη και έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων τόσο σε διεθνές επίπεδο όσο και στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Σε μεγάλο βαθμό αντανακλά την μεγάλη πίεση υπό από την οποία τελεί ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη λαϊκή δυσαρέσκεια η οποία διογκώνεται καθημερινά και αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, καθώς η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας είναι άσχημη. Ο υψηλός πληθωρισμός και η συνεχής υποτίμηση της λίρας ρίχνουν σε κατάσταση φτώχειας όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Στο φόντο αυτών των οικονομικών εξελίξεων για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, η αντιπολίτευση στην Τουρκία εμφανίζεται συσπειρωμένη και με κοινή στρατηγική ενώ τα έξι κόμματα βρίσκονται σε συντονισμό προκειμένου να αμφισβητήσουν έμπρακτα την εξουσία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των εκλογών του 2023.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με συνεχείς επιθέσεις στη Δύση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα συσπείρωσης των οπαδών του και να ανακτήσεις τις δημοσκοπικές απώλειες που καταγράφει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές