Στο ευρωπαϊκό καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων (State Aid) προσκρούουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την ανακούφιση των νοικοκυριών από τα απανωτά κύματα των ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας.

Και για το λόγο αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες του Ο.Τ., αποστέλλει αίτημα για την κατ’ εξαίρεση χορήγηση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη διάθεση 327 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (έσοδα από δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2) στα νοικοκυριά προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις των αυξήσεων.

Έτσι η απόφαση για την επιδότηση με 9 ευρώ των καταναλώσεων ρεύματος για τον Σεπτέμβριο, των 18 ευρώ για κάθε έναν από τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο αλλά και των 24 ευρώ για τους δικαιούχους του ΚΟΤ θα περάσει από το «μικροσκόπιο» της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG COMP) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πηγές εκτιμούν, σχεδόν μετά βεβαιότητας, ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα απόρριψης του αιτήματος αφού η εργαλειοθήκη που ανακοίνωσε η Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης περιλαμβάνει τέτοιου είδους μέτρα σαν αυτό που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση.

Νέο κύμα αυξήσεων

Πάντως, αν και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει προβλέψει τα 327 εκ. ευρώ για το τελευταίο τετράμηνο του έτους, οι εκτιμήσεις είναι αβέβαιες ως προς την επάρκεια τους ακόμη και για το διάστημα των δύο τελευταίων μηνών του έτους. Ήδη, σύμφωνα με τα δεδομένα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, για τον Οκτώβριο η μέση μηνιαία τιμή της χονδρεμπορικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας εκτοξεύτηκε πιο ψηλά στα 202 ευρώ/MWh. Η αύξηση είναι στο 50%. Αυτό σημαίνει ότι οι ανατιμήσεις που θα φτάσουν στους λογαριασμούς ρεύματος το τελευταίο δίμηνο της χρονιάς θα είναι υψηλότερες. Η απόφαση για το διπλασιασμό της επιδότησης στα 18 ευρώ ίσως σπεύδει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των επιβαρύνσεων. Ωστόσο, το σκηνικό είναι ρευστό για τις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης στελέχη της αγοράς ρεύματος, θεωρούν δεδομένο ότι οι επιδοτήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν σίγουρα και για τους πρώτους τρεις μήνες του 2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια