Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Rivian Automotive, που φιλοδοξεί να γίνει το αντίπαλο δέος της Tesla του Ίλον Μασκ, πέτυχε τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή (ΙΡΟ) για φέτος, συγκεντρώνοντας από τους επενδυτές σχεδόν 12 δισ. δολάρια.

Πρόκειται για νέο ξεκάθαρο μήνυμα ότι μικροί και μεγάλοι παίκτες των αγορών «ψηφίζουν» ηλεκτροκίνηση όλο και περισσότερο με τα χρήματά. Με τον τρόπο αυτό προσδοκούν από τις αυτοκινητοβιομηχανίες ηλεκτρικών οχημάτων μεγάλη ανάπτυξη –και τρελά κέρδη για την τσέπη τους. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επενδυτές έχουν ήδη εκτοξεύσει τη χρηματιστηριακή αξία της Tesla πάνω από το ένα τρισ. δολάρια.

Με τη στήριξη της Amazon και της Ford Motor, η Rivian μπαίνει στο χρηματιστήριο σε μια εποχή που αλλάζουν όλα όσον αφορά την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων τα οποία θα χρησιμοποιούνται όχι μόνο για μεταφορές ιδιωτών αλλά και για επαγγελματικές μεταφορές.

Διαβάστε επίσης: Rivian – Ποια είναι η start up που θέλει να πάρει τη θέση της Tesla

Ενόψει της εισαγωγής της στο Nasdaq η αγορά τιμολόγησε τις μετοχές της Rivian υψηλότερα ακόμη και από το ανώτερο όριο της αρχικής δημόσιας εγγραφής, στα 78 δολάρια η κάθε μετοχή. Αυτό ανεβάζει την αξία της εταιρείας στα επίπεδα των 77 δισ. δολαρίων περίπου, πριν καν μάλιστα να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών αυτών.

Η Rivian κατάφερε να πουλήσει 153 εκατ. μετοχές συγκεντρώνοντας 11,9 δις δολάρια. Πρόκειται για την έκτη μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή της ιστορίας σε αμερικανικό χρηματιστήριο, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Για φέτος η εταιρεία αναμένεται ότι θα παράγει μόλις 1.200 οχήματα αλλά εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη του 2023 η ετήσια παραγωγή θα έχει φτάσει στα 150.000 οχήματα. ΗAmazon, η οποία έχει αποκτήσει ήδη το 20% της αυτοκινητοβιομηχανίας, έχει παραγγείλει για τις ανάγκες της 100.000 ηλεκτρικά φορτηγάκια που θα κατασκευάσει η Rivian. Η Ford από την πλευρά της κατέχει το 5% της Rivian.

Ενδεικτικό της επιτυχίας της αρχικής δημόσιας εγγραφής είναι ότι πριν αυτή να ολοκληρωθεί η Rivian υπολόγιζε να δει την αξία της να διαμορφώνεται έως τα 60 δισ. δολάρια στα πλαίσια της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο του Nasdaq. Η εταιρεία υπολόγιζε να πουλήσει στις μετοχές της στην ΙΡΟ από τα 57 έως τα 62 δολάρια και να συγκεντρώσει από την αγορά 8,4 δισ. δολάρια. Με το να ξεπεράσει τώρα το στόχο αυτό μπορεί να καταφέρει να πλησιάσει με τη μία σε χρηματιστηριακή αξία την κεφαλαιοποίηση του ιαπωνικού κολοσσού Honda.

Διαβάστε επίσης: Ρόμπερτ «RJ» Σκάριντζ – Βάζει τη Rivian στο Χρηματιστήριο του Nasdaq

Η υψηλή αυτή αποτίμηση γίνεται ακόμη πιο αξιοσημείωτη δεδομένων των μεγάλων ζημιών που είχε μέχρι πρόσφατα η Rivian αλλά και της έλλειψης εσόδων από πωλήσεις, όπως αναφέρει η Wall Street Journal. Σε κανονιστική ενημέρωση των εποπτικών αρχών του αμερικανικού χρηματιστηρίου η Rivian ανέφερε ότι έχει ήδη ξεκινήσει τις παραδόσεις σε πελάτες.

Από το 2019 μέχρι σήμερα και πριν την ΙΡΟ η Rivian με έδρα την Καλιφόρνια είχε λάβει ήδη επενδύσεις 10,5 δισ. δολαρίων, κυρίως από την Amazon του Τζεφ Μπέζος που κοντράρεται συνεχώς με τον Ίλον Μασκ για τον τίτλο του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2009 ως Mainstream Motors από τον Ρ. Τζ Σκάριντζ και άλλαξε το όνομά της σε Rivian το 2011.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μικρό μέρος των συνολικών πωλήσεων οχημάτων παγκοσμίως, αλλά αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς ειδικά λόγω του νέου κανονιστικού πλαισίου από κυβερνήσεις στα πλαίσια της προσπάθειας για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Σε παγκόσμιο επίπεδο οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων υπερδιπλασιάστηκαν τον Σεπτέμβριο σε σχέση την ίδια περίοδο πέρσι, αντιπροσωπεύοντας το 9% των συνολικών πωλήσεων οχημάτων, σύμφωνα με μελέτη της αγοράς από την Morgan Stanley που επικαλείται η Wall Street Journal.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές