Σήμα κινδύνου για τη δημοκρατία και την ειρήνη στα Βαλκάνια εξέπεμψε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας. Ο Γκρλιτς Ράντμαν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο πλαίσιο της συνόδου με τους ομολόγους του από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια επιδεινώνεται και οι διχασμοί βαθαίνουν».

«Παρατηρούμε, επίσης, και την απειλή για τη δημοκρατία», πρόσθεσε, αναφερόμενος ειδικά στις εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. «Οι ενέργειες που θυμίζουν τη δεκαετία του ’90 πρέπει να σταματήσουν», είπε, κάνοντας μια άμεση σύγκριση ανάμεσα στη δραματική περίοδο του εμφυλίου πολέμου και τις σημερινές εξελίξεις, που σηματοδοτούν την πιο σοβαρή πολιτική κρίση από τότε.

Η κατάσταση είναι τέτοια ώστε, την περασμένη Παρασκευή, η Γερμανία απείλησε να διακόψει την παροχή βοήθειας προς τη Βοσνία, χαρακτηρίζοντας τα σενάρια διάσπασής της «ανεύθυνα και απαράδεκτα». Μάλιστα, το Βερολίνο «έδειξε» προς την κατεύθυνση του ηγέτη της Σερβικής Δημοκρατίας, Μίλοραντ Ντόντικ, τον οποίο θεωρεί βασικό υπεύθυνο της κρίσης.

Μια ομοσπονδία δίχως ταυτότητα             

Υπενθυμίζεται πως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ένα ομόσπονδο κράτος το οποίο, με βάση τις συμφωνίες του Ντέιτον, αποτελείται από δύο οντότητες: Στη μία κυριαρχούν οι Σερβοβόσνιοι και στην άλλη οι Κροάτες και Μουσουλμάνοι Βόσνιοι, που μοιράζονται μεταξύ τους την εξουσία. Ωστόσο, η κεντρική κυβέρνηση είναι αδύναμη και δεν είναι σε θέση να χαράξει ενιαία πολιτική για τη χώρα.

Αναμφίβολα, ωστόσο, η εικόνα έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της στάσης της ΕΕ αναφορικά με τη μελλοντική της διεύρυνση. Το «πάγωμα» της σχετικής διαδικασίας έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες σε πολλές από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος για την αναζωπύρωση παραδοσιακών εθνοτικών και θρησκευτικών αντιθέσεων.

Εκτός, άλλωστε, από τη Βοσνία – η οποία φαίνεται πως σήμερα αντιπροσωπεύει την πιο επικίνδυνη «εστία» – οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία πρέπει να ερμηνευθούν υπό το ίδιο πρίσμα. Ένταση, όπως είναι γνωστό, επικρατεί και στις σχέσεις της Σερβίας με το Κόσοβο, ενώ και το Μαυροβούνιο δεν διέρχεται την πιο… ομαλή περίοδο πολιτικά.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα