Κάθε χρόνο, την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, ακριβώς στις 12:01 π.μ., οι Γάλλοι κυκλοφορούν το πρώτο τους κρασί της σοδειάς — το τραγανό και φρουτώδες Beaujolais Nouveau.

Φέτος, οι Αμερικανοί λάτρεις του κρασιού αναμένεται να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα, καθώς η αγορά Beaujolais Nouveau παρεμποδίζεται από την κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Υπάρχουν σίγουρα προβλήματα με την εφοδιαστική αλυσίδα. Υπάρχει πάντα πρόβλημα με τα εμπορευματοκιβώτια και πάντα υπάρχει πρόβλημα με τον χώρο στα πλοία, αλλά ήταν πραγματικά δύσκολο φέτος», δήλωσε ο Dennis Kreps, συνιδρυτής της εισαγωγικής εταιρείας Quintessential Wines, η οποία εδρεύει στην κοιλάδα Napa της Καλιφόρνια.

Η αγορά ήταν ήδη σε μειονεκτική θέση λόγω κλιματικών προβλημάτων. Η παραγωγή του Beaujolais Nouveau μειώθηκε σχεδόν κατά 50% φέτος λόγω του ανοιξιάτικου παγετού και του χαλαζιού, που ακολούθησε την ξηρασία.

«Είναι ένα είδος φαινομένου που συμβαίνει παγκοσμίως αυτή τη στιγμή», είπε ο Kreps.

«Γνωρίζω ότι αρκετοί τομείς στη Γαλλία έχουν πληγεί. Το Beaujolais ήταν ένας από αυτούς που δέχθηκαν τα πιο σκληρά χτυπήματα».

Μετά το ντεμπούτο στη γαλλική αγορά, το Beaujolais Nouveau αποστέλλεται στη συνέχεια σε όλο τον κόσμο. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, εκτός από τις σημαντικές καθυστερήσεις που θα επιφέρουν στην αποστολή των κρασιών στην άλλη άκρη του Ατλαντικού σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή, εκτιμάται ότι τα ανεβάσουν σημαντικά την τιμή.

Το Beaujolais nouveau είναι ερυθρός οίνος ο οποίος παράγεται από την ποικιλία των σταφυλιών Gamay τα οποία καλλιεργούνται στην περιοχή Μπωζολαί της Γαλλίας. . Είναι ο πλέον δημοφιλής «πρώτος οίνος» (vin de primeur), ζυμωμένος για λίγες μόλις εβδομάδες πριν διατεθεί προς πώληση την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τη παράδοση, όλα τα σταφύλια στην περιοχή πρέπει να συλλέγονται με τα χέρια.

Δεν είναι κρασιά παλαίωσης, το αντίθετο μάλιστα. Επιβάλλεται να καταναλωθούν αμέσως μετά την κυκλοφορία τους! Προέρχονται από την περιοχή Beaujolais, που βρίσκεται στο νοτιότερο σημείο της Βουργουνδίας ενώ αποτελούν Αppellation d’Origine Contrôlée (AOC) με ονομασίες προέλευσης «Beaujolais» και «Beaujolais Village». Οι αμπελώνες είναι φυτεμένοι πάνω σε λόφους με γρανιτένια εδάφη που χαρακτηρίζουν την περιοχή και τα κρασιά της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή