Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να κάνει κάποιες «παραχωρήσεις» στο θέμα των κρατικών επιδοτήσεων και να επιτρέψει τη χρηματοδότηση νέων εργοστασίων παραγωγής μικροτσίπ ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση με τις ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά.

Η δήλωση έγινε από την Επίτροπο Ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία αντιστεκόταν στις πιέσεις κυρίως της Γαλλίας για μια απρόσκοπτη προσέγγιση των επιδοτήσεων.

Λόγω της εξάρτησης από τις ασιατικές βιομηχανίες παραγωγής μικροτσίπ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χτυπηθεί σκληρά από την παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς η οποία καθυστερεί τις παραδόσεις κάθε είδους αγαθών, από αυτοκίνητα μέχρι κονσόλες και κινητά τηλέφωνα, ανεβάζοντας παράλληλα τις τιμές παγκοσμίως.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενδεχομένως εξετάσει την έγκριση δημόσιας στήριξης για την κάλυψη πιθανών χρηματοδοτικών κενών στο οικοσύστημα ημιαγωγών για τη δημιουργία ειδικότερα… των πρώτων στο είδος τους εγκαταστάσεων», ανέφερε σήμερα η κα Βεστάγκερ μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Η Επιτροπή», η οποία επιβλέπει την αντιμονοπωλιακή πολιτική στις 27 χώρες της ΕΕ, «θα επιδιώξει να διασφαλίσει ότι η υποστήριξη αυτή υπόκειται σε ισχυρές διασφαλίσεις ανταγωνισμού και ότι τα οφέλη θα μοιραστούν ευρέως και χωρίς διακρίσεις σε όλη την ευρωπαϊκή οικονομία», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πέρυσι το νόμο CHIPS for America σε μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί τις κινεζικές τεχνολογικές βιομηχανίες, τη στιγμή που η ΕΕ σχεδιάζει να υιοθετήσει ανάλογη νομοθεσία εντός του 2022. Όπως αναφέρει το Reuters, η Ένωση επιδιώκει να διπλασιάσει το μερίδιό της στην παγκόσμια παραγωγή ημιαγωγών στο 20% εντός της επόμενης δεκαετίας.

Σημειώνεται ότι ήδη η αμερικανική Intel έχει εκφράσει ενδιαφέρον για την επένδυση έως και 80 εκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη, σε βάθος δεκαετίας, με τις Γερμανία και Γαλλία να θεωρούνται οι βασικοί διεκδικητές για την εγκατάσταση των μελλοντικών εργοστασίων.

Πάντως και μεταξύ των κρατών-μελών υπάρχουν διαφωνίες για το θέμα των κρατικών επιδοτήσεων στο συγκεκριμένο θέμα. Η Γαλλία από τη μία πλευρά πιέζει την Ένωση να προωθήσει μία πολιτική λιγότερων περιορισμών. Ωστόσο, μικρότερες χώρες όπως η Ολλανδία και η Ιρλανδία θεωρούν ότι αν προχωρήσει μία πολιτική εκτεταμένης και χωρίς στόχευση προώθησης πόρων αυτό θα δημιουργούσε αθέμιτο ανταγωνισμό εντός της Ένωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Apple: Πού και πότε θα «αποκαλύψει» την στρατηγική για την ΑΙ
Tεχνητή νοημοσύνη |

Πού και πότε θα «αποκαλύψει» η Apple την στρατηγική για την ΑΙ

To tech event προσελκύει παραδοσιακά το ενδιαφέρον πελατών και συνεργατών της Apple σε όλο τον κόσμο, όπως και της παγκόσμιας αγοράς και του τεχνολογικού κλάδου λόγω των καινοτομιών που παρουσιάζονται εκεί