Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε από τη μεγάλη λογιστική εταιρεία Ernst & Young, το 31% των διαχειριστών κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (Hedge Fund), το 24% των εναλλακτικών επενδυτών και το 13% των διαχειριστών Ιδίων Κεφαλαίων (Private Equity) δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να προσθέσουν κρυπτονομίσματα στα χαρτοφυλάκιά τους, τα επόμενα ένα έως δύο χρόνια. Επιπρόσθετα, οι διευθυντές των μεγαλύτερων εταιρειών, όπως Ηedge Fund που επιβλέπουν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια ή επενδυτές με 2-10 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι πολύ πιθανό να σχεδιάζουν να εισέλθουν στο ψηφιακό αυτόν κλάδο.

Αναφορικά, οι “εναλλακτικές επενδύσεις” περιγράφουν κατά βάση επενδυτικά προϊόντα που δεν είναι μετοχές, ομόλογα ή μετρητά. Σ ’αυτήν την κατηγορία θα μπορούσαν να εντοπισθούν πολύτιμα μέταλλα, τέχνη και ακίνητα, αλλά και προϊόντα συλλεκτικά, όπως μία συλλογή κρασιών. Αν και δεν έχει υπάρξει επίσημη κατηγοριοποίηση τους, τα κρυπτονομίσματα φέρουν χαρακτηριστικά εναλλακτικών επενδύσεων.

Η μελέτη της EY κατέγραψε πως μόνο το 7% των διαχειριστών εναλλακτικών κεφαλαίων και των επενδυτών έχει ήδη «στοιχεία που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα» στο χαρτοφυλάκιό του. Από τη μειονότητα αυτήν, οι πιο δημοφιλείς μορφές συμμετοχής στα κρύπτο-προϊόντα είναι τα παράγωγα (futures ή options) και η παροχή χρηματοδότησης σε ιδιωτικές εταιρείες blockchain.

Ο Joe McCarney, συνεργάτης της EY στις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες και στο τομέα του blockchain, δήλωσε στον ιστότοπο ενημέρωσης Decrypt, ότι το 2020 ο αριθμός εταιρειών που είχαν επενδύσει σε κρυπτονομίσματα ήταν σχετικά μικρός.

Το 78% των εταιρειών διαχείρισης κεφαλαίων ανέφεραν πως τα κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη στρατηγική τους. Το παραπάνω σύμφωνα με την έρευνα, αποτελεί και τον βασικό ή έναν από τους βασικούς λόγους, που δεν είχαν επενδύσει ακόμη. Οι άλλοι κύριοι λόγοι περιελάμβαναν την αστάθεια, την κανονιστική αβεβαιότητα και την έλλειψη κατανόησης αυτής της κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων.

Στη Παγκόσμια Έρευνα Alternative Fund του 2021, που διεξήχθη από την εταιρεία Greenwich Associates τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο, συμμετείχαν σε δημοσκόπηση 264 θεσμικοί επενδυτές εναλλακτικών επενδύσεων. Αν και ο αριθμός των συμμετεχόντων ήταν σχετικά μικρός, οι επενδυτές αυτοί αντιπροσωπεύουν κεφάλαια ύψους σχεδόν 5 τρισεκατομμύριων δολαρίων, κάνοντας την ερεύνα λιγότερο μεροληπτική.

H έρευνα έλαβε χώρα πριν την έγκριση του πρώτου διαπραγματεύσιμου αμοιβαίου κεφαλαίου επί συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης σε Bitcoin (Bitcoin futures ETF) από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC), αλλά ο McCarney δήλωσε πως αμφιβάλλει ότι θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στο συναίσθημα μεταξύ των διαχειριστών εναλλακτικών κεφαλαίων.

Σύμφωνα με τον McCarney, οι διαχειριστές εναλλακτικών κεφαλαίων ενδιαφέρονται περισσότερο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και τη διαθεσιμότητα λύσεων θεματοφυλακής θεσμικού επιπέδου.

Ο συνεργάτης της EY και ειδήμων του blockchain ανέφερε: «Πιστεύω ότι ισχυρότερο καταλύτη για την κίνηση προς τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα αποτελέσουν οι συνεχείς βελτιώσεις στους ελέγχους σε θεσμικό επίπεδο που εφαρμόζονται σε θεματοφύλακες και ανταλλακτήρια. Αυτές οι βελτιώσεις βοήθησαν να ξεπεραστούν ορισμένες από τις προηγούμενες ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των ψηφιακών στοιχείων».

Οι αναφερόμενες βελτιώσεις και έλεγχοι περιελάμβαναν εγκρίσεις συναλλαγών πολλαπλών υπογραφών και τη δυνατότητα δημιουργίας λεπτομερών ελέγχων που θα περάσουν από τις ρυθμιστικές αρχές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News