Η παρ.1 του άρθρου 79 του Ν.4808/2021 προβλέπει τα εξής: «Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων καθορίζεται το ελάχιστο ποσό της παρ. 4 του άρθρου 67, ιδίως με βάση τη συχνότητα και διάρκεια της τηλεργασίας, την παροχή ή όχι εξοπλισμού από τον εργοδότη, την απευθείας κάλυψη εξόδων από τον εργοδότη ή όχι και κάθε σχετική λεπτομέρεια.».

Με ανακοίνωση Τύπου, που αναρτήθηκε στο site του Υπουργείου Εργασίας , την 23.11.2021, με τίτλο «Το ύψος της αποζημίωσης για εξοπλισμό και τηλεπικοινωνίες που θα καταβάλλουν οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους», ορίζεται η αποζημίωση για εξοπλισμό και τηλεπικοινωνίες στην περίπτωση της τηλεργασίας.

  • Τηλεργασία και πανδημία

Όσο το κύμα της πανδημίας είναι σε έξαρση και την εμφάνιση της μετάλλαξης «Ο» ΟΜΙΚΡΟΝ, κατά την γνώμη μας, έπρεπε να έχει ήδη τεθεί και πάλι ποσοστό υποχρεωτικής εξ αποστάσεως εργασίας!!!

  • Υποβολή στο Π.Σ. Εργάνη εντύπου 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας Έντυπο Ειδικού Σκοπού του άρθρου 4 παρ. 2 της Π.Ν.Π. 11-03-20» για τον μήνα Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων  προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού στο σύνολο της Επικράτειας, όπως αυτά προσδιορίζονται κάθε φορά στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις των  γενικών μέτρων, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να καθορίζει με απόφασή του το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία σύμφωνα  με την παρ.3α) του άρθρου 67 του ν. 4808/2021 (Α’ 101) (Βλ. σημείο 4 της παρ. 2 του Πίνακα Β που περιλαμβάνεται στην παρ. 1 του άρθρου 1 της τελευταίας εν ισχύ ΚΥΑ υπό στοιχεία  Δ1α/Γ.Π.οικ. 72486/19.11.2021).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά την εφαρμογή του μέτρου αυτού οι εργοδότες συνεχίζουν να υποβάλλουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ  μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του επόμενου μήνα εφαρμογής του μέτρου, το Έντυπο 4.1 “ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ“.

Προσοχή!!!!!!! Η υποχρέωση αυτή δεν αφορά την υποχρεωτική τηλεργασία ποσοστού 40%, 20% ή 50% κατά περίπτωση  του άρθ. 284 ν.4738/2020 και των σχετικών σύμφωνα με τις οποίες ο εργοδότης υποχρεούται να προαναγγέλλει (πριν την έναρξη εργασίας), υποβάλλοντας στο Π.Σ. «Εργάνη».

  1. Συνοπτική παρουσίαση της απόφασης
    • Ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης

«Το ελάχιστο ύψος της αποζημίωσης που οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους που απασχολούνται με τηλεργασία, για

  • την κάλυψη του κόστους του εξοπλισμού,
  • των τηλεπικοινωνιών και
  • της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας

καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, σε εφαρμογή του νόμου 4808/2021 για την Προστασία της Εργασίας.

Ο νόμος προβλέπει για πρώτη φορά αποζημίωση των τηλεργαζόμενων για το κόστος που επωμίζονται εξαιτίας της τηλεργασίας.

  • Ελαχίστη Αποζημίωση τηλεργασίας – Επισημάνσεις

Σύμφωνα με την απόφαση, το ελάχιστο ποσό που θα καταβάλλουν μηνιαίως οι εργοδότες στους τηλεργαζόμενους και επισημάνσεις που αφορούν την δαπάνη απεικονίζονται στον πίνακα που ακολουθεί:

  • Τρόπος καταβολής της δαπάνης

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούν τα εξής:

Από των συνδυασμό

  1. της διάταξης για τα εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών του προσωπικού η οποία μεταξύ άλλων ορίζει, ότι σ΄ αυτά: «δέον όπως απεικονίζωνται αναλυτικώς αι πάσης φύσεως αποδοχαί του προσωπικού, ως και αι επ’ αυτών γενόμεναι κρατήσεις»), και από
  2. την μη ύπαρξη βούλησης του νομοθέτη για διακριτή αποτύπωση στα χορηγούμενα εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών, καθότι δεν  εκδηλώθηκε ρητά κάτι τέτοιο, όπως έγινε σε άλλες περιπτώσεις πχ στην περίπτωση της πρόσθετης μηνιαίας αποζημίωσης χρήσης και συντήρησης δικύκλου, για την οποία προβλέπεται η διακριτή αποτύπωση στα χορηγούμενα εκκαθαριστικά σημειώματα αποδοχών) εκδηλώθηκε ρητά.
  3. Η καταβολή των ποσών αυτών μπορεί να γίνει
  • είτε με ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΔΑΠΑΝΗΣ η οποία δεν υπόκειται σε φόρο και εισφορές,
  • είτε με ΕΞΟΔΟΛΟΓΙΟ, όπως γίνεται με τα ταξίδια και γενικά σε αποδόσεις λογαριασμού,
  • είτε -σε περίπτωση που ο εργοδότης για λόγους λειτουργικότητας δεν επιθυμεί την χρήση του συγκεκριμένου τρόπου καταβολής- δύναται με απεικόνιση στο εκκαθαριστικό [ΣΣ όπως ήδη εξηγήσαμε δεν προβλέπεται από την διάταξη του νόμου ή της ΥΑ]
  • σε πεδίο που δεν θα υπόκειται σε ΦΜΥ και Ασφαλιστικές εισφορές και
  • στην εγγραφή δεν θα άγεται σε χρέωση λογαριασμού αμοιβών προσωπικού αλλά σε λογαριασμό δαπανών που ανήκει το εν λόγω έξοδο.

Το κείμενο που επισυνάπτεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, αποτελεί σχέδιο υπουργικής αποφάσεως. Αυτό προκύπτει, κατά πρώτον, από το γεγονός ότι δεν φέρει αριθμό αποφάσεως και κατά δεύτερον από το ότι δεν φέρει ημερομηνία.

Αναμένουμε το ΦΕΚ, στο οποίο θα περιληφθεί η Υπουργική Απόφαση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Experts