Ένα από τα δύο νέα μέλη του Δ.Σ της ΔΕΗ που θα εκλεγούν από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της στις 16/12/2021 θα είναι γυναίκα.

Το όνομα και η ιδιότητα της δεν αποκαλύπτεται ακόμη και αυτό γιατί οι υποψηφιότητες είναι περισσότερες της μιας. Ποσόστωση, ποσόστωση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η γυναίκα που θα επιλεγεί για το Δ.Σ της ΔΕΗ θα υπολείπεται σε προσόντα, γνώσεις και εμπειρία των ανδρών συναδέλφων της. Η εκλογή τους γίνεται λόγω λήξης της θητείας ισάριθμων μελών του Δ.Σ.

___________________________________________

Στην Κοζάνη

To project της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης με επίκεντρο τις δράσεις και τα προγράμματα για την μετα- λιγνίτη εποχή στη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας θα είναι το κύριο θέμα της σύσκεψης με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Κοζάνη αύριο Παρασκευή. Στη σύσκεψη πέραν των κυβερνητικών στελεχών θα βρίσκονται και μέλη του μάνατζμεντ της ΔΕΗ που έχει και θα συνεχίσει να έχει κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη του project. Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψη του στη Κοζάνη θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί και με την διοίκηση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας που συμμετέχει ενεργά στο project της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

_______________________________________________

Ο πληθωρισμός

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην ΕΡΤ1 εξέφρασε την άποψη ότι θα υπάρξει σαφής αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων το δεύτερο τρίμηνο του 2022. Ο ίδιος έκανε λόγο ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού το 2022 θα είναι εντός των στόχων που έχουν τεθεί.

Στο site της Τράπεζας της Ελλάδος, στην ενότητα των Επεξηγήσεων, δίδονται απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την πορεία του πληθωρισμού.

Πιο συγκεκριμένα, διαβάζω: «Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι τα καύσιμα για το αυτοκίνητό σας, το κομμωτήριο και τα ψώνια στο παντοπωλείο έχουν ακριβύνει τελευταία. Ενώ ορισμένα πράγματα είναι φθηνότερα από ό,τι πριν από έναν χρόνο, συνολικά πληρώνουμε περισσότερα για τις αγορές μας. Αυτό είναι ο πληθωρισμός». Αλλά, γιατί οι τιμές ανεβαίνουν ταχύτερα από ό,τι στο παρελθόν; «Έπειτα από χρόνια πολύ χαμηλού πληθωρισμού, τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2021 ο πληθωρισμός έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών. Αυτή η εξέλιξη οφείλεται σε τρεις κύριους λόγους: την ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας μας, τις υψηλότερες τιμές της ενέργειας που ωθούν τον πληθωρισμό προς τα πάνω και αυτό που οι στατιστικολόγοι αποκαλούν “επίδραση της βάσης σύγκρισης”».

_____________________________________________

Τα Έκτακτα (Κεφαλαιακά) Κέρδη

H πώληση της συμμετοχής της Quest Συμμετοχών A.E., μητρική εταιρεία του Ομίλου Quest, στην Cardlink A.E. που πέρασε υπό τον μετοχικό έλεγχο του Ομίλου Worldline (ηγέτης στην ευρωπαϊκή αγορά πληρωμών και υπηρεσιών διαχείρισης συναλλαγών και στην πρώτη τετράδα των παγκόσμιων παικτών) απέφερε έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη 85 εκατομμυρίων ευρώ στη μητρική εταιρεία και 75,8 εκατομμυρίων ευρώ στον Όμιλο. Το ύψος των έκτακτων κεφαλαιακών κερδών «αλιεύθηκε» από τις σχετικές ανακοινώσεις της εισηγμένης εταιρείας Quest  Συμμετοχών για τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου 2021.

_______________________________________________

Η Ενεργειακή Κρίση

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν… λέει ο θυμόσοφος λαός, και η ρήση αυτή βρίσκει εφαρμογή στη Motor Oil και ιδίως τώρα με την ενεργειακή κρίση.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος  του ομίλου Πέτρος Τζαννετάκης ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές (με αφορμή τα οικονομικά αποτελέσματα 9μήνου) αν τα διυλιστήρια της Κορίνθου γνωρίζουν αύξηση του ενεργειακού κόστους εξαιτίας της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου. Και με την απάντηση που έδωσε άφησε κυριολεκτικά άφωνους τους εκπροσώπους μεγάλων χρηματιστηριακών και επενδυτικών οίκων: «Δεν έχουμε καμία επίπτωση γιατί γυρίσαμε τις μονάδες των διυλιστηρίων στην καύση LPG (υγραέριο) και νάφθας… Σταματήσαμε το φυσικό αέριο. Και δεν έχουμε πιέσεις στο κόστος μας, όπως άλλοι…» σημείωσε, τονίζοντας με νόημα τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας που διαθέτει η Motor Oil, έναντι άλλων διυλιστηρίων. Επενδύσεις που είχαν τρέξει σε ανύποπτο χρόνο.

Ο ίδιος στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης και κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων, έδωσε, όπως συνηθίζει, κι έναν σύντομο τίτλο που να χαρακτηρίζουν την πορεία των μεγεθών. Έτσι οι επιδόσεις του εννιαμήνου, όπως είπε χαρακτηρίζονται από τρεις λέξεις: «Συνέπεια και Επιμονή».

Η Motor Oil, ως γνωστόν, πρόκειται για επιχείρηση που λειτουργεί με έντονα τα χαρακτηριστικά της «νοικοκυροσύνης» και έτσι ο Πέτρος Τζαννετάκης σε ερώτηση που του έκαναν οι αναλυτές για το ύψος του μερίσματος απάντησε: «Είμαστε αισιόδοξοι για το μέρισμα του 2021, αλλά θα είμαστε και συντηρητικοί εξαιτίας της αρνητικής χρονιάς του 2020… Πάντως θα προσφέρει μία υγιή απόδοση…», κατέληξε ο αναπληρωτής CEO.

___________________________________________________

 Ο Δείκτης ESG

Χθες ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 14 μετοχών που επελέγησαν να συμμετέχουν στον δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ATHEX ESG (μια κίνηση που είχε προαναγγείλει ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου Σωκράτης Λαζαρίδης και για την οποία γινόταν αναφορά στη στήλη της Τετάρτης 23/11/2021). Συγκεκριμένα, οι νέες συμμετοχές στο Δείκτη είναι οι εξής: ΑΒΑΞ Α.Ε. (ΚΟ) , ATTICA BANK Α.Τ.Ε. (ΚΟ),  ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ (ΚΟ), ΕΛΙΝΟΙΛ (ΚΟ) -ΕΛΑΣΤΡΟΝ (ΚO), ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ (ΚΟ),  INTRAKAT (ΚΟ), ΙΝΤΕΡΛΑΪΦ (ΚΟ), INTRACOM HOLDINGS (ΚΟ), ΛΟΥΛΗ ΜΥΛΟΙ (ΚΟ), BRIQ PROPERTIES (ΚΟ), ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ (ΚΟ) , PREMIA (ΚΟ), SPACE HELLAS (ΚΟ).

____________________________________________________

Τα Ένδικα Μέσα

Τι είναι εκείνο που έκανε τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας ΕΛΛΑΚΤΩΡ να εκφράσει και δημόσια την δυσαρέσκεια της;  Οι αναγνώστες της στήλης μας γνωρίζουν έγκαιρα και έγκυρα το γιατί της κίνησης της εισηγμένης εταιρείας.  Η στήλη την Τρίτη 23/11/2021 φιλοξενούσε μια είδηση: «Τα νέα που μας έρχονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πιο συγκεκριμένα, τάξη στο επενδυτικό “χάος” που επικρατεί στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) επιχειρεί να βάλει η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του υπουργείου.  Η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΝ, αυτή τη φορά, βάζει φρένο στο… mega project της Ελλάκτωρ, το οποίο αφορά στην κατασκευή δύο αιολικών πάρκων, συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 86 MW στα βουνά των Αγράφων.

Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ήταν σφοδρές _ μάλιστα είχαν γνωμοδοτήσει αρνητικά και δήμοι της περιοχής _ καθώς τα δύο έργα είχαν χωροθετηθεί εντός περιβαλλοντικά ευαίσθητης περιοχής.  Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της  ΔΙΠΑ, οι οποίες υπογράφηκαν χθες από τον διευθυντή της Κώστα Δημόπουλο,  τα δύο αιτήματα τροποποίησης των Περιβαλλοντικών Όρων απορρίπτονται για τους αιολικούς σταθμούς των 40 MW και των 46 MW στα Θεσσαλικά και Ευρυτανικά Άγραφα.  Αιτία; Οι σημαντικές αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις των προτεινόμενων τροποποιήσεων.  Επίσης, όπως αναφέρεται στις αποφάσεις, “η επέμβαση δεν εγκρίνεται στις εν λόγω δασικού και αναδασωτέου χαρακτήρα εκτάσεις για αντικειμενικούς λόγους προστασίας του δασικού περιβάλλοντος”.

Είναι αξιοσημείωτο ότι της απόρριψης των περιβαλλοντικών όρων των έργων της Ελλάκτωρ, είχαν προηγηθεί άλλες δύο απορριπτικές αποφάσεις της ΔΙΠΑ για έργα ΑΠΕ».

Η Δυσαρέσκεια: Χτες, η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και αφού προηγουμένως ενημερώθηκε από τις θυγατρικές της εταιρείες ΑΝΕΜΟΔΟΜΙΚΗ και ΠΟΥΝΕΝΤΗΣ για την απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας (Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής Αδειοδότησης) να απορρίψει σχετικά αιτήματα  τροποποίησης υφιστάμενων περιβαλλοντικών όρων που είχαν υποβληθεί από τις 2 θυγατρικές εταιρείες θυγατρικές της εταιρείες αναφορικά με τα έργα: α) Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας

(ΑΣΠΗΕ) και των συνοδών σε αυτό έργων, συνολικής ισχύος 46 MW, στη θέση «Γραμμένη -Τούρλα – Καρνόπι» των δήμων Αγράφων, Καρδίτσας και Λίμνης Πλαστήρα των νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας αντίστοιχα, και β) Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και των συνοδών σε αυτό έργων, συνολικής ισχύος 40 MW, στη θέση «Μίχος – Βοϊδολίβαδο – Απέλινα», των Δήμων Αγράφων, Καρδίτσας & Λίμνης Πλαστήρα, των Νομών Ευρυτανίας και Καρδίτσας προχώρησε σε έκφραση δημόσιας δυσαρέσκειας για τις απορριπτικές αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης.

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην ανακοίνωση της υποστηρίζει τα εξής: «Τα προαναφερόμενα έργα είναι ήδη αδειοδοτημένα από το 2018 και προγραμματισμένα να ξεκινήσουν το 2022, ωστόσο σε μια προσπάθεια βελτίωσης του σχεδιασμού των προαναφερόμενων έργων, έγινε αναχωροθέτησή τους, χρησιμοποιώντας μικρότερο αριθμό ανεμογεννητριών μεγαλύτερης ισχύος. Ο νέος σχεδιασμός αφορά στην κατάληψη λιγότερων θέσεων, εντός των αρχικά εγκεκριμένων γηπέδων και είναι φιλικότερος περιβαλλοντικά από τον

προηγούμενο, συνδράμοντας έτσι στην επίτευξη του εθνικού στόχου για μείωση εκπομπών και χρήση καυσίμων, εντούτοις οι σχετικές αιτήσεις τροποποίησης περιβαλλοντικών όρων απορρίφθηκαν. Κατόπιν τούτων η Εταιρεία, ενεργώντας πάντα με γνώμονα την προάσπιση των συμφερόντων των μετόχων της, προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα για την ακύρωση των απορριπτικών αποφάσεων, με απώτερο στόχο την υλοποίηση των έργων, τα οποία με σεβασμό στο περιβάλλον εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον».

Με λίγα λόγια, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας σκοπεύει να δώσει συνέχεια εξαντλώντας τα ένδικα μέσα που έχει στην διάθεση της. Τώρα, το πότε και κάτω από ποιους όρους θα στηθούν οι ανεμογεννήτριες της στις κορφές των Αγράφων είναι μια άλλη υπόθεση…

________________________________________

Τα Κέντρα Υγείας και τα Νοσοκομεία

Την Δευτέρα 22/11/2021 η στήλη έκανε αναλυτική αναφορά στο ρόλο της νέας αυτοτελούς επιχειρησιακής μονάδας του ΤΑΙΠΕΔ υπό τον Πάνο Σταμπουλίδη για την ωρίμανση και προώθηση ενός εμβληματικού έργου στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης. Χτες, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του Ταμείου μιλώντας  σε εκδήλωση στην Αθήνα (Athens Health Summit) ήρθε να εξηγήσει το πώς μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και με τη συμβολή της Μονάδας Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (PPF) του ΤΑΙΠΕΔ θα αναβαθμιστούν οι υποδομές υγείας της χώρας μας, Πρωτοβάθμιες και Δευτεροβάθμιες, προς όφελος των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, τα γραπτά μένουν. Μια υπενθύμιση (Inside Stories, Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2021): «Με την ευθύνη της νέας μονάδας του ΤΑΙΠΕΔ, της Μονάδας Ωρίμανσης Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility – PPF) θα «τρέξει» το έργο της Μεταρρύθμισης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Το ενδιαφέρον εδώ, εντοπίζεται στα 5 υποέργα του.

Προβλέπεται: α) Η  υλοποίηση αναβάθμισης και ενεργειακά αποδοτικών ανακαινίσεων, καθώς και ενεργειακά αποδοτικών μέτρων όσον αφορά τις δημόσιες υποδομές και τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τουλάχιστον του 50 % του συνόλου των Κέντρων Υγείας στη χώρα (156 από σύνολο 312), β) η υλοποίηση διοικητικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης για τη δημιουργία ενοποιημένου μοντέλου περίθαλψης και επανεκπαίδευση του προσωπικού ώστε να δρα αποτελεσματικά σαν φροντίδα πρώτης γραμμής, γ) η επέκταση της διαθεσιμότητας ενεργών (τα μαθήματα έχουν ήδη ξεκινήσει) προγραμμάτων σπουδών για την οικογενειακή ιατρική, έτσι ώστε αυτά να προσφέρονται από τουλάχιστον το 75 % των Ιατρικών Σχολών, και εισαγωγή στοιχείου οικογενειακής ιατρικής σε όλα τα προγράμματα σπουδών ιατρικής έως το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και δ) στήριξη της ανάπτυξης ολοκληρωμένου συστήματος περίθαλψης με την καθιέρωση πλαισίου για τη   διαχείριση  των νοσημάτων. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό  διερευνάται και  η δυνατότητα να προχωρήσουν ορισμένα από τα υποέργα με  ΣΔΙΤ».

Χτες, ο εντεταλμένος σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Τα έργα του Υπουργείου Υγείας που έχουν χαρακτηριστεί Στρατηγικής Σημασίας και έχουν ανατεθεί ήδη στο PPF, προβλέπουν την ανακαίνιση 80 νοσοκομείων και 150 κτηρίων – Κέντρων Υγείας που χρίζουν αναβάθμισης. «Είμαστε σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο ώστε τις επόμενες εβδομάδες να καταθέσουμε τα τεχνικά δελτία και να τα εντάξουμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ώστε να αρχίζουν να ωριμάζουν οι μελέτες τους και η προκήρυξη των διαγωνισμών σε δεύτερο χρόνο».
  • Η μονάδα ωρίμασης έργων του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο αξιοποιώντας την εμπειρία και την ευελιξία που έχει αποκτήσει από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, θα συμβάλει ώστε να επιτευχθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από την ΕΕ, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2025. «Το PPF είναι ο πιο γρήγορος και αποδοτικός οργανισμός για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί».
  • Το ΤΑΙΠΕΔ επιλέχθηκε να επιτελέσει ένα καθοριστικό έργο, να βοηθήσει το δημόσιο τομέα να αξιοποιήσει τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και να απορροφήσουν κονδύλια για την ανάπτυξη των υποδομών τους.

Τέλος, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην ανάγκη ενεργοποίησης των ΣΔΙΤ στην υγεία.

Όσο για τα της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης ο Οικονομικός Ταχυδρόμος έχει έγκαιρα και έγκυρα ενημερώσει τους αναγνώστες του για το τι θα γίνει στα Νοσοκομεία. Πρόκειται «για ένα σύνολο έργων αναβάθμισης υποδομών και υπηρεσιών νοσοκομείων όπως η ανέγερση νέου κτιρίου για την επέκταση της ογκολογικής κλινικής και την ανάπτυξη νέου κέντρου ακτινοθεραπείας και τμήματος πυρηνικής στο Νοσοκομείο  Λαμίας, η προσθήκη ορόφου για τη δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής στο Γ΄ Κτήριο των Κλινικών του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης, η ανέγερση νέου κτιρίου διοικητικών υπηρεσιών για την απελευθέρωση χώρων ώστε να καταστεί  εφικτή  η ανάπτυξη νέων και επέκταση υπαρχόντων κλινικών στο Θριάσιο Νοσοκομείο, η διαμόρφωση Πνευμονολογικής Κλινικής με τα αντίστοιχα εργαστήρια και γαστρεντερολογικό εργαστήριο στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, η  προσθήκη νέας πτέρυγας Μονάδας Βραχείας Νοσηλείας της Κλινικής Παθολογικής Ογκολογίας στο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης, η ανακαίνιση τμήματος του παλιού κτιρίου στο οποίο στεγάζονται τα εξωτερικά ιατρεία με στόχο την κτιριακή και ενεργειακή τους αναβάθμιση στον Ευαγγελισμό, η κατασκευή μεταλλικής πεζογέφυρας για τη σύνδεση του Νοσοκομείου με το νεόδμητο συγκρότημα 5 κτιρίων κλινικών λειτουργιών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών».

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories