Η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον και οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της έχουν ανοίξει μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ αναλυτών, αγορών και υπευθύνων χάραξης πολιτικής αναφορικά με το αν η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων θα προκαλέσει περαιτέρω πληθωριστικές πιέσεις, ή θα σηματοδοτήσει πτώση στις τιμές.

Ο Σάιμον Μακ Άνταμ,Οικονομολόγος στην Capital Economics επιχειρεί να αναλύσει την  κατάσταση περιγράφοντας τα πιθανά σενάρια.

Σε σημείωμά του αναφέρει ότι αν η Όμικρον αποδειχθεί πιο σοβαρή και επιβληθούν αυστηροί περιορισμοί, τότε ο πληθωρισμός έχει περισσότερες πιθανότητες να υποχωρήσει.

Προσθέτει ωστόσο, ότι αν υπάρξει επιδείνωση στις ελλείψεις προϊόντων και δυνητικά στο εργατικό δυναμικό, οι περιορισμοί στη δραστηριότητα των νοικοκυριών θα μπορούσε να έχουν ως συνέπεια ο πληθωρισμός να διατηρηθεί πάνω από τον στόχο για περισσότερο.

«Όπως έχουμε ήδη τονίσει στις διάφορες σημειώσεις μας για την Όμικρον, είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η νέα παραλλαγή θα αποδειχθεί αρκετά επικίνδυνη ώστε να αναγκάσει τις κυβερνήσεις να θεσπίσουν αυστηρότερους περιορισμούς στην κίνηση και την οικονομική δραστηριότητα» τονίζεται στην έκθεση.

Μελετώντας μόνο… σενάρια

Προσθέτει όμως, ότι σε αυτό το στάδιο μπορεί κανείς να μελετά τα σενάρια για τις επιπτώσεις που μπορεί οι νέοι περιορισμοί στον πληθωρισμό: αν δηλαδή η ισορροπία των κινδύνων κλίνει προς υψηλότερες ή χαμηλότερες τιμές του πληθωρισμού.

Ο Μακ Άνταμ πάντως ξεκαθαρίζει ότι μια σειρά παραγόντων συνηγορεί ότι ο «συνολικός πληθωρισμός είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μειωθεί το επόμενο έτος στις περισσότερες οικονομίες».

Ως εκ τούτου, το ερώτημα εδώ είναι όχι το αν ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2022, αλλά μάλλον πώς η Όμικρον μπορεί να αλλάξει το ρυθμό ή την έκταση της το φθινόπωρο.

Όμικρον και ενέργεια

Εν μέσω όλης της αβεβαιότητας, ένα σημείο στο οποίο μπορούμε να είμαστε εύλογα σίγουροι -τονίζει- είναι ότι εάν η Όμικρον πρόκειται να έχει κάποια επίδραση στον πληθωρισμό μέσω των τιμών της ενέργειας, αυτό θα είναι αποπληθωριστικό.

Πράγματι, η τιμή του αργού πετρελαίου Brent έχει ήδη πέσει από τα 82 δολάρια την εβδομάδα σε λίγο πάνω από τα 70 δολάρια. Εάν επιβάλλονταν αυστηρότεροι περιορισμοί, οι τιμές θα μπορούσαν να πέσουν περαιτέρω. Επομένως, μπορούμε να αποκλείσουμε αύξηση του πληθωρισμού από την Όμικρον εξαιτίας της ενέργειας.

Τονίζει επίσης, ότι οι περιορισμοί στα ταξίδια και τη φιλοξενία θα είχαν μικρή διαφορά στις προοπτικές για τη ζήτηση και τις τιμές φυσικού αερίου , και ως εκ τούτου για τον πληθωρισμό της ενέργειας των νοικοκυριών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη. «Και όσον αφορά το πετρέλαιο, οι επενδυτές περίμεναν ότι ο ΟΠΕΚ+ θα αυξήσει την παραγωγή κατά 5 εκατομμύρια bpd μέχρι το τέλος του 2022. Ωστόσο, εάν οι αυστηρότεροι περιορισμοί μειώσουν τη ζήτηση, υποπτευόμαστε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα έθετε ένα κατώτατο όριο στις τιμές περιορίζοντας την προσφορά» τονίζει χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, τονίζει ότι οι νέοι περιορισμοί θα μπορούσαν να προκαλέσουν επιδείνωση των ελλείψεων, αυξάνοντας έτσι τον πυρήνα του πληθωρισμού.

Θέμα προσφοράς και ζήτησης

Σκεπτόμενος πρώτα την προσφορά, αυτή ήδη αποτυγχάνει να συμβαδίσει με τη ζήτηση, ακόμη και πριν από τους αυστηρότερους περιορισμούς.

Και ένα σημαντικό κύμα Όμικρον πιθανότατα θα αντιμετωπιζόταν για άλλη μια φορά με τουλάχιστον διακοπτόμενο κλείσιμο εργοστασίων και λιμανιών στην Ασία.

Η Κίνα φαίνεται απίθανο να υποχωρήσει από τη στρατηγική της για μηδενικό COVID-19, ειδικά εάν η νέα παραλλαγή αποδειχθεί πιο δύσκολο να περιοριστεί από την Δέλτα.

Ταυτόχρονα, οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις της νέας παραλλαγής στην υγεία μπορεί να αποτρέψουν τους εργαζομένους από το να επιστρέψουν στην αγορά εργασίας ή ίσως ακόμη και να αναγκάσουν ορισμένους να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους. Συνολικά, μια αυστηροποίηση των περιορισμών θα προκαλούσε πιθανώς την εντατικοποίηση των διαταραχών του εφοδιασμού.

Περιθώρια αντίδρασης

Η μεγαλύτερη αβεβαιότητα βρίσκεται στην πλευρά της ζήτησης.

Από τη μία πλευρά, υπάρχουν αναμφισβήτητα πολύ λιγότερα περιθώρια για να ανταποκριθεί η νομισματική και δημοσιονομική πολιτική αυτή τη φορά, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, οι εταιρείες και οι καταναλωτές μπορεί να έχουν εξαντλήσει την όρεξή τους για εξοπλισμό γραφείου και έπιπλα, επομένως μπορεί να μην υπάρχει τόση ζήτηση για δαπάνες για εμπορεύματα. Από την άλλη, τα οικονομικά του ιδιωτικού τομέα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε να διευκολύνουν μια άλλη μετατόπιση των δαπανών από τις υπηρεσίες προς τη διατήρηση υψηλού επιπέδου δαπανών για αγαθά.

Κόπωση

Τελικά, σε σύγκριση με τα προηγούμενα κύματα του κορωνοϊού, το σημείο εκκίνησης όσον αφορά τις ελλείψεις είναι πολύ χειρότερο αυτή τη φορά. Και αν έχουμε δίκιο ότι ο ΟΠΕΚ+ μπορεί να είναι σε θέση να αποτρέψει την πτώση των τιμών του πετρελαίου, τότε ο αποπληθωρισμός της ενέργειας μπορεί να αντισταθμίσει τον ισχυρότερο δομικό πληθωρισμό –ιδιαίτερα των αγαθών– για σύντομο χρονικό διάστημα.

Ως εκ τούτου, μετά από μια καθαρή επιβράδυνση του πληθωρισμού το πρώτο εξάμηνο του 2022, προβλέπεται ότι το ισοζύγιο των κινδύνων πληθωρισμού κλίνει προς τα πάνω.

«Είναι ακόμη νωρίς, αλλά τα πρόσφατα σχόλια των υπευθύνων χάραξης πολιτικής υποδηλώνουν ότι υποβαθμίζουν τους κινδύνους της Όμικρον για την οικονομία και παραμένουν περισσότερο ανήσυχοι για τις προοπτικές για τον πληθωρισμό» υπογραμμίζει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή