Οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν σήμερα την «απογοήτευση και την ανησυχία» τους μερικές ημέρες μετά την επανάληψη στη Βιέννη των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, σύμφωνα με υψηλόβαθμους διπλωμάτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας (E3).

«Η Τεχεράνη επιστρέφει στο σύνολο σχεδόν των συμβιβασμών που είχαν βρεθεί δύσκολα» κατά τη διάρκεια του πρώτου κύκλου των διαπραγματεύσεων μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, δηλώνουν.

Οι αντιπροσωπείες επιστρέφουν αυτό το Σαββατοκύριακο στις αντίστοιχες πρωτεύουσες τους και οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας «για να δουν εάν οι διαφορές αυτές μπορούν να ξεπεραστούν ή όχι», προσθέτουν.

«Μεγάλες αλλαγές ζητούνται (από το Ιράν)», αναφέρουν οι αξιωματούχοι σε ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι ορισμένες δεν είναι συμβατές με τη συμφωνία του 2015.

«Δεν είναι σαφές πώς μπορεί να καλυφθεί ένα τέτοιο κενό σε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα στη βάση του ιρανικού σχεδίου».

Δεσμευμένοι στη διπλωματική λύση

Παρά τα σοβαρά αυτά σχόλια, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δηλώνουν «απολύτως δεσμευμένοι στην αναζήτηση διπλωματικής λύσης». «Ο χρόνος πιέζει», επιμένουν.

Η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και των έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο) κατέρρευσε στη συνέχεια λόγω της μονομερούς αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών το 2018 και της επαναφοράς κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης.

Σε απάντηση, η Τεχεράνη αποδεσμεύτηκε από την πλειονότητα των δεσμεύσεών της.

Οι διαπραγματεύσεις της Βιέννης έχουν στόχο να επαναφέρουν στη συμφωνία την Ουάσινγκτον, η οποία μετέχει εμμέσως στις συνομιλίες.

Οι διάφορες πλευρές αποχώρησαν τον Ιούνιο με την ελπίδα μιας επικείμενης συμφωνίας, αλλά η άνοδος στην εξουσία στο Ιράν του υπερσυντηρητικού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί άλλαξε τα δεδομένα.

Η συμφωνία, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), πρόσφερε στην Τεχεράνη την άρση ενός μέρους των κυρώσεων που προκαλούν ασφυξία στην οικονομία της με αντάλλαγμα μια δραστική μείωση του πυρηνικού τους προγράμματος που τέθηκε υπό τον αυστηρό έλεγχο του ΟΗΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ινδία: Το «10λεπτο» στο delivery τροφίμων και οι φόβοι των διανομέων
Διεθνή |

Ινδία: Το «10λεπτο» στο delivery τροφίμων και οι φόβοι των διανομέων

Οι ινδικές startup στον κλάδο των ειδών παντοπωλείου προσελκύουν πελάτες με γνώσεις τεχνολογίας καθώς τους υπόσχονται παραδόσεις εντός 10 λεπτών, πυροδοτώντας με αυτό τον τρόπο μια έκρηξη στο «γρήγορο εμπόριο»

Τουρκία: Ζητείται από τις εμπορικές τράπεζες να μην μοιράσουν μέρισμα για να κρατήσουν την ρευστότητα τους
Διεθνή |

Τουρκία: Ζητείται από τις εμπορικές τράπεζες να μην μοιράσουν μέρισμα

Την αποκάλυψη έκανε το πρακτορείο Bloomberg, αναφέροντας πως η εποπτική αρχή της BDDK μετέφερε τις προτάσεις(;) της προς τις τράπεζες μέσω της Ένωσης Τουρκικών Τραπεζών, αποφεύγοντας δηλαδή εσκεμμένα να εκδώσει ρητή, γραπτή εντολή

Ουκρανικό: Πώς οι Αμερικανοί βοηθούν την Ευρώπη να αμυνθεί στον ενεργειακό εκβιασμό του Κρεμλίνου
Διεθνή |

Το μυστικό σχέδιο των Αμερικανών για να καλύψουν ενεργειακά την Ευρώπη σε περίπτωση σύρραξης στην Ουκρανία

Η Ουάσιγκτον κινητοποιεί τις εγχώριες αμερικανικές εταιρείες LNG, αλλά κυρίως ενεργοποιεί τις συμμαχίες της στη Μέση Ανατολή, ζητώντας κυρίως από το Κατάρ να καλύψει τυχόν ρωσικό κενό