Στο Ισραήλ μεταβαίνει αύριο Τρίτη ο πρωθυπουργός, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Πρόκειται για το πρώτο ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας και τη διαδοχή του Μπ. Νετανιάχου από τον Ναφτάλι Μπένετ.

Ο κ. Μητσοτάκης στις 11:15 αύριο το πρωί θα έχει την πρώτη του επαφή με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ναφτάλι Μπένετ καθώς και με τον νέο πρόεδρο του Ισραήλ, Ιτσχάκ Χέρτζογκ στις 15:00.

Ανάμεσα στα δύο τετ α τετ, στις 12:30 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Ναφτάλι Μπένετ και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, θα κάνουν δηλώσεις προς τον Τύπο, ενώ θα ακολουθήσει η τριμερής συνάντηση κορυφής.

Όπως δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόωπος Γιάννης Οικονόμου, στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής «θα γίνει ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, καθώς και συζήτηση για την περαιτέρω διεύρυνση των τομέων συνεργασίας. Αναμένεται μάλιστα ότι οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ γίνεται εν μέσω της κρίσης στην αγορά ενέργειας αλλά και της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο όπου σταθερά η Τουρκία παραμένει ένας αστάθμητος παράγοντας, προκαλώντας εντάσεις με την επιθετική και προκλητική της συμπεριφορά.

Σημειώνεται ότι στις αρχές του χρόνου, στο πρώτο τηλεφώνημα του κ. Μητσοτάκη στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό του Ισραήλ Ν. Μπένετ, συμφώνησαν να συνεχίσουν τη στενή συνεργασία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, υπογραμμίζοντας την αμοιβαία βούλησή τους για ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, κάνοντας αναφορά στα σημαντικά βήματα που έχουν ήδη γίνει σε τομείς, όπως η ενέργεια, η άμυνα, η τεχνολογία και η διαχείριση της πανδημίας.

Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ φαίνεται πως δίνει και αυτή από την πλευρά της μεγάλη σημασία στις αυριανές συνομιλίες και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ το Ισραήλ ακύρωσε όλες τις επίσημες επισκέψεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής με Ελλάδα και Κύπρο θα πραγματοποιηθούν κανονικά, με προσωπική απόφαση του κ. Μπένετ.

Την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Σότσι όπου θα έχει την πρώτη του συνάντηση ως πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο  είχε συναντήσει ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στην Αθήνα το 2016.

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, οι δύο ηγέτες θα έχουν την δυνατότητα να συζητήσουν θέματα για τις σχέσεις των δύο χωρών με έμφαση τη συνεργασία στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της Παιδείας. Θα ανταλλάξουν επίσης απόψεις για τις  περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

«Η πολύπλευρη και πολυδιάστατη ενεργητική διπλωματία που εφαρμόζουμε τα τελευταία δυόμισι χρόνια ενισχύει πολλαπλώς τη γεωστρατηγική θέση της Πατρίδας και προάγει αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed
Επικαιρότητα |

Schroders Insight: Ο πληθωρισμός θέτει υπό αμφισβήτηση τις περικοπές των επιτοκίων της Fed

Eίναι απίθανο να μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ - Οι αυξημένοι κίνδυνοι στη Μέση Ανατολή προσθέτουν ένα επιπλέον στοιχείο αβεβαιότητας

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας
Επικαιρότητα |

Τσίπρας στο Στρασβούργο: Στη Μέση Ανατολή η Ευρώπη δεν είναι στη σωστή πλευρά της Ιστορίας

Άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και επιτέλους παρέμβαση της ΕΕ για ειρηνευτική διάσκεψη ζήτησε αυστηρά ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο της Ευρώπης, εκφράζοντας τη θέση της Αριστεράς και στηλιτεύοντας τη στάση της Ευρώπης