Τον είπαμε «γεράκι» των αγορών, «λύκο» της οικονομίας, εκπρόσωπο του νεοφιλελευθερισμού και να σκεφτεί κανείς ότι ακόμα δεν έχει αναλάβει υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. Ο Κρίστιαν Λίντνερ είναι από τις περιπτώσεις των πολιτικών που η προσωπική τους φήμη ξεπερνά τα όσα έχουν κάνει και όσα πρόκειται να κάνουν. Αυτό πάντως που έκανε χθες στις πρώτες του δηλώσεις για το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει, σίγουρα δεν έχει προηγούμενο. Πώς το είπε αυτό, ότι «η Γερμανία πρέπει να γίνει τόσο φιλόδοξη μεταρρυθμιστικά όσο η Ελλάδα»; Δεν τρελάθηκε προφανώς. Είχε ακούσει όσα του «έσερναν» προκαταβολικά οικονομολόγοι όπως ο Στίγκλιτς που μιλούσε ότι θα φέρει μια αναχρονιστική «προκατακλυσμιαία δημοσιονομική ατζέντα». Οτι ως υπέρμαχος μιας άκαιρης λιτότητας θα αποτελούσε απειλή για την ευρωπαϊκή δημοκρατία και άλλα τινά. Και απάντησε σε όλους αυτούς με επίθεση φιλίας στο άλλοτε «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Ελλάδας για να δείξει ότι δεν είναι ακριβώς όπως τον παρουσιάζουν τις πρώτες του εβδομάδες στην κεντρική πολιτική σκηνή οι δημοσιογραφικοί τίτλοι. Οτι είναι ένας ρεαλιστής πολιτικός, χωρίς παρωπίδες. Οτι σε κάθε περίπτωση δεν διαβάζει τις καταστάσεις με τα γυαλιά Σόιμπλε. Με τις χθεσινές του δηλώσεις επιχείρησε να ανατρέψει πολλά από τα στερεότυπα που τον συνοδεύουν. Χωρίς όμως να αλλάξει τον πυρήνα των απόψεών του.

Μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Ελλάδας. Μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει δημιουργήσει ένα επενδυτικό και ευρύτερα οικονομικό περιβάλλον, το οποίο μελετάται από σημαντικά κέντρα εξουσίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τα θετικά του αποτελέσματα. Αρα εκ του ασφαλούς επιλέγει να χρησιμοποιήσει τη χώρα μας ως παράδειγμα, προς τους αδύναμους κρίκους της Ευρώπης. Γιατί μπορεί στην Ελλάδα να θαυμάζουμε τις κινήσεις Ντράγκι σε μια σειρά από μέτρα πολιτικής που έλαβε. Στο εξωτερικό ωστόσο παρακολουθούν το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα Μητσοτάκη.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επιπλέον, ότι το τρέχον οικονομικό πρόβλημα στην ΕΕ είναι η Ιταλία, όχι η Ελλάδα ή κάποια από τις χώρες που χρεοκόπησαν την προηγούμενη δεκαετία. Και στην περίπτωση της Ιταλίας, μεταρρυθμιστικά έχουν να γίνουν πολλά πράγματα, όταν απομακρυνθούν οι έκτακτες καταστάσεις της πανδημίας. Εκεί βρίσκεται το μυαλό του Λίντνερ και αυτό φάνηκε και στις υπόλοιπες δηλώσεις του χθες στο Βερολίνο.
Εχουν επίσης ενδιαφέρον κάποια πράγματα που είπε και είδαν λιγότερο το φως της δημοσιότητας. Είπε για παράδειγμα ότι το 2022 θα υπάρξει σφιχτή δημοσιονομική πολιτική στη Γερμανία, καθώς δήλωσε ότι δεν είναι διατεθειμένος να δανειστεί η χώρα του πάνω από τα 100 δισ. ευρώ που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση Μέρκελ. Χρησιμοποίησε φράσεις όπως «προσήλωση στη σταθερότητα» και «επιστροφή στις αυστηρές δημοσιονομικές κατευθυντήριες γραμμές». Περιέγραψε δηλαδή έναν κόσμο όπως τον φανταζόμασταν, όταν ακούστηκε το όνομά του για επικεφαλής του πανίσχυρου υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Με λίγα λόγια ο Λίντνερ δεν άλλαξε. Ισως να έβαλε λίγο νερό στο κρασί του. Ηδη άλλωστε αν και υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας, έχει αποδεχτεί να υλοποιήσει το μεγαλύτερο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, των πολλών τελευταίων δεκαετιών στη Γερμανία. Απλά η σημερινή διακυβέρνηση της Ελλάδας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κακή κριτική. Επιπλέον μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε αυτόν τον ενάρετο οικονομικά δρόμο, με τον εν αναμονή καγκελάριο Σολτς να βάζει την προσωπική του σφραγίδα, ως υπουργός Οικονομικών, ενθαρρύνοντας και διευκολύνοντας αυτές τις προσπάθειες…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion