Επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων ‘Αδωνι Γεωργιάδη έστειλε η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) ζητώντας να κατατεθεί το συντομότερο στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ σε σχετική ανακοίνωσή της, «η καλή λειτουργία των αγορών και επομένως η ευημερία των καταναλωτών, βασίζεται στην επαρκή εξουσία των Αρχών Ανταγωνισμού, ώστε να επιβάλλουν την εφαρμογή της νομοθεσίας όπου χρειάζεται, αλλά και να είναι σε θέση να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των γρήγορα αναπτυσσόμενων ψηφιακών αγορών.

Οι Έλληνες καταναλωτές, όπως και οι καταναλωτές σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν δικαίωμα και πρέπει να επωφελούνται από καινοτόμες, ανοιχτές και δίκαιες αγορές, γεγονός που όμως, δεν συμβαίνει στην χώρα μας».

Για παράδειγμα, η ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει την ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας η οποία κατατάχθηκε ως η ακριβότερη αγορά κινητής τηλεφωνίας στην ΕΕ το 2020. Συγκριτικά, οι τιμές για κινητή ευρυζωνική και τηλεφωνία στην Ελλάδα είναι, στις προσφορές που μελετήθηκαν, υπερδιπλάσιες από τον μέσο όρο της ΕΕ, όπως καταδεικνύει έρευνα της ΕΕ.

Πλήρης εξουσία

Η ΕΚΠΟΙΖΩ σημειώνει ότι «πρέπει να δοθεί πλήρης εξουσία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να μπορεί εφαρμόζει το δίκαιο του ανταγωνισμού και στις τηλεπικοινωνιακές αγορές. Μόνο έτσι θα ευθυγραμμιστεί το θεσμικό πλαίσιο της χώρας μας με αυτό των λοιπών κρατών μελών της ΕΕ. Θα διασφαλιστεί ότι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τηλεπικοινωνιών υπόκεινται επίσης σε έλεγχο και επιβολή της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών».

Με αυτό το σκεπτικό, η ΕΚΠΟΙΖΩ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Οργάνωση Καταναλωτών (BEUC) και το έτερο μέλος του από την Ελλάδα (ΚΕΠΚΑ), έστειλαν σήμερα κοινή επιστολή στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, προτρέποντάς τον να καταθέσει, το συντομότερο, στην Βουλή το σχετικό σχέδιο νόμου, η δημόσια διαβούλευση του οποίου έχει ήδη ολοκληρωθεί από τις 3 Σεπτεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο, το οποίο αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενσωματώνοντας την κοινοτική Οδηγία (2019/1), ώστε η Επιτροπή να έχει τις απαραίτητες εξουσίες για να επιβάλλει την εφαρμογή της νομοθεσίας στις νέες πραγματικότητες της αγοράς, που αφήνουν απροστάτευτους τους καταναλωτές της χώρας μας.

«Η τηλεργασία, που εμφανίστηκε λόγω Covid-19, θα είναι παρούσα, όταν η πανδημία θα έχει περάσει πλέον στην ιστορία… αλλά δεν θα είναι αποτελεσματική ούτε παραγωγική, αν δεν επιλυθούν τα προβλήματα χαμηλών ποιοτικών υπηρεσιών πρόσβασης στο διαδίκτυο, μαζί με τις αυξημένες τιμές τους» όπως σημειώνεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία