Οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια «περίοδο αποπληρωμής» το 2022 μετά από ένα έτος ισχυρών κερδών, καθώς αυξάνονται οι μακροοικονομικοί κίνδυνοι, σύμφωνα με την HSBC Asset Management.

Στις επενδυτικές προοπτικές για το 2022, η τράπεζα είπε ότι οι αποδόσεις που απολάμβαναν οι επενδυτές τους τελευταίους 18 μήνες ήταν σε μεγάλο βαθμό «δανεισμένες από το μέλλον».

Ο επικεφαλής στρατηγικής της HSBC Asset Management Global, Joseph Little, σημείωσε ότι οι αποδόσεις των ομολόγων, τα spreads και τα ασφάλιστρα κινδύνου είναι όλα υπό πίεση.

Ως εκ τούτου, πολλές αποδόσεις κατηγορίας περιουσιακών στοιχείων είναι χαμηλότερες από ό,τι ήταν νωρίτερα μέσα στο έτος, πρόσθεσε.

«Μια περίπλοκη μακροοικονομική προοπτική επιδεινώνεται από τις υψηλότερες αποτιμήσεις και τα χαμηλότερα περιθώρια ασφάλειας στις αγορές. Θα πρέπει να περιμένουμε ότι η αστάθεια μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων θα αυξηθεί», είπε ο Little.

Η HSBC αναμένει υψηλή μονοψήφια αύξηση των κερδών καθώς η οικονομική επέκταση επιβραδύνεται λόγω των ανισορροπιών προσφοράς και ζήτησης και σταδιακής ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής. Βλέπει την αύξηση του ΑΕΠ να επιβραδύνεται σε ένα εύρος 4-5% παγκοσμίως, με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Κίνα να βρίσκονται στην κορυφή αυτού του εύρους και τις ΗΠΑ και την Ευρώπη πιο κοντά στον πάτο.

Οι μεγάλοι κίνδυνοι

Οι δύο βασικοί κίνδυνοι από την πλευρά της ζήτησης είναι η αναζωπύρωση της Covid-19 ή μια «σκληρή προσγείωση» στην Κίνα, όπου η πιστωτική και η ρυθμιστική αυστηροποίηση συνεχίζουν να περιορίζουν την οικονομική δραστηριότητα, είπε ο Little.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι κύριοι κίνδυνοι είναι ότι οι αλυσίδες εφοδιασμού χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανοικοδομηθούν και ότι οι επιπτώσεις των στρεβλώσεων στις παγκόσμιες αγορές εργασίας παραμένουν, είπε ο Little.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσαν να αποκτήσουν πλεονέκτημα έναντι των αμερικανικών μετοχών σύντομα, τονίζει και προσθέτει:

«Αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις και να σημαίνει ότι οι κεντρικές τράπεζες κάνουν λάθος για τον πληθωρισμό. Η πολιτική θα έπρεπε να προσαρμοστεί πολύ πιο επιθετικά, αφήνοντας περιορισμένες θέσεις στις αγορές για να κρύβονται οι επενδυτές»

Ωστόσο, παρά αυτή την οικονομική αβεβαιότητα και την αβεβαιότητα της αγοράς, η HSBC πρότεινε ότι το ευρύ μείγμα ανάπτυξης/πληθωρισμού παραμένει ευνοϊκό.

«Πιστεύουμε ότι το υποκείμενο καθεστώς μοιάζει μάλλον με τη δεκαετία του 1990, με μια συνεχή ανάκαμψη, τεχνολογική καινοτομία, αυξανόμενες κεφαλαιουχικές δαπάνες και πειραματισμούς πολιτικής», είπε ο Little.

«Εάν αυτό πραγματοποιηθεί, τότε το 4ο τρίμηνο του 2022 ο πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 2-2,5%. Για το 2023-2025 αναμένουμε εύρος πληθωρισμού 2-3%.

Η HSBC εξακολουθεί να βλέπει ευνοϊκά τις μετοχές, καθώς γενικά αποδίδουν καλύτερα από τα ομόλογα όταν οι αγορές εργασίας βελτιώνονται.

«Προς το παρόν, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να φαίνονται εύκολες, το ασφάλιστρο των μετοχών είναι λογικό, η αύξηση των κερδών συνεχίζεται και αυτό θα πρέπει να είναι αρκετό ώστε οι μετοχές να έχουν καλύτερη απόδοση από τα ομόλογα», είπε ο Little.

Πρόσθεσε ότι η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων θα πρέπει να ευνοήσει μετοχές όψιμου κύκλου και αξίας – εκείνες που πιστεύεται ότι διαπραγματεύονται με έκπτωση σε σχέση με τα θεμελιώδη μεγέθη τους – πολλές από τις οποίες βρίσκονται στην Ευρώπη και την Ασία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ