Οι ραφιναρίες χρυσού στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα θα κληθούν να διενεργήσουν ελέγχους που θα αποδεικνύουν ότι ο χρυσός τον οποίο κατέχουν προέρχεται από υπεύθυνη πηγή, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας της χώρας.

Η διαδικασία ελέγχου θα ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και θα καταστεί υποχρεωτική για όλα τα διυλιστήρια από τον Φεβρουάριο του 2022, ανέφερε το υπουργείο σε δήλωση που εστάλη μέσω email την Κυριακή.

Η κίνηση έρχεται στον απόηχο των κατηγοριών που διατυπώθηκαν κατά των ΗΑΕ ότι επιτρέπει τη μεταφορά λαθραίων ράβδων από ζώνες συγκρούσεων. Η Ελβετία μάλιστα, είπε στα διυλιστήριά της να εντείνουν τους ελέγχους στις εισαγωγές από τα Εμιράτα τον Οκτώβριο για να βεβαιωθεί ότι δεν εμπλέκεται παράνομος αφρικανικός χρυσός.

Η κυβέρνηση των ΗΑΕ και το χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Ντουμπάι πάντως απορρίπτουν τέτοιους ισχυρισμούς. Η Ένωση Αγοράς χρυσού του Λονδίνου πέρυσι απείλησε να βάλει στη μαύρη λίστα χώρες που δεν πληρούσαν τα πρότυπά της για υπεύθυνη προμήθεια.

Το τμήμα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του υπουργείου πραγματοποίησε ορισμένους ελέγχους το τέταρτο τρίμηνο του 2021 που ακολουθούν διαφορετικά κριτήρια, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κυριακής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή