Η ΕΚΤ θα μπορέσει γρήγορα να αξιολογήσει εάν ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει όπως αναμένεται το επόμενο έτος, ή όχι και θα μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα τη νομισματική της πολιτική, εκτίμησε το κεντρικός Τραπεζίτης της Αυστρίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, γνωστό «γεράκι» της νομισματικής πολιτικής.

Υιοθετώντας μια πιο ήπια φρασεολογία από αυτή που συνήθιζει, ο Χόλτσμαν δήλωσε στον αυστριακό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό OE1, ότι «υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει κίνδυνος ο πληθωρισμός να είναι υψηλότερος (από την τρέχουσα πρόβλεψη)». Πρόσθεσε ωστόσο ότι, «θα είναι δυνατός ο έλεγχος αυτής της αξιολόγησης πολύ γρήγορα όταν δούμε πού θα πάει ο ρυθμός πληθωρισμού το επόμενο έτος».

«Εάν δεν υπάρξει απότομη πτώση, άλλοι συνάδελφοι (της κεντρικής τράπεζας) σίγουρα θα αναθεωρήσουν τις θέσεις τους και θα αλλάξουμε τη νομισματική μας πολιτική», είπε, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της ΕΚΤ αυτής της εβδομάδας «καλά ισορροπημένη» επίσης υπό το φως της αβεβαιότητας που προκαλεί η νέα παραλλαγή Όμικρον.

Πηγές είπαν στο Reuters ότι ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Χόλτσμαν ήταν μεταξύ των συντηρητικών πολιτικών που διαφώνησαν με την απόφαση της ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές ομολόγων.

Ο Χόλτσμαν αρνήθηκε να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο ψήφισε, προσθέτοντας ότι οι διαφορές στην εκλογική συμπεριφορά βασίστηκαν σε αποχρώσεις και όχι σε μεγάλες αποκλίσεις.

«Όλοι εμείς στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση σε περίπτωση που οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αυξηθούν. Τότε τα μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν μπορούν να μειωθούν ή να σταματήσουν», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή