Φαγητό, ποτό και εορταστικές μελωδίες γύρω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο, με φίλους και οικογένεια. Πρόκειται για το βασικό μοτίβο της εορταστικής περιόδου στα περισσότερα σπίτια, χάρη στο οποίο αρκετά μουσικά τραγούδια παραμένουν διαχρονικά αγαπητά, αλλά και εμπορικά επιτυχημένα. Το ποιο προτιμά ο καθένας είναι υποκειμενικό, όμως ο όγκος των πωλήσεων είναι ένα αντικειμενικό κριτήριο για να ξεχωρίσουμε τα πλέον αγαπημένα.
Μistletoe – Τζάστιν Μπίμπερ
Σίγουρα δεν θα ήταν ένα μουσικό κομμάτι που θα περίμεναν όλοι, εύκολα, στην πρώτη πεντάδα, όμως ο όγκος των πωλήσεων του δείχνει πως ο Καναδός σούπερ σταρ της ποπ έχει καταφέρει να κάνει τη διαφορά και στο μέτωπο των χριστουγεννιάτικων τραγουδιών.
Το Mistletoe, που κυκλοφόρησε το 2011, πούλησε 164.000 αντίτυπα μόνο μέσα στην πρώτη εβδομάδα της παρουσίασης του και μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 οι εκτιμώμενες πωλήσεις (και digital) πωλήσεις του τραγουδιού είχαν φτάσει τις 722.000.
Έκτοτε, το τραγούδι συνέχισε να πουλάει φτάνοντας πολλαπλά… πλατινένια επίπεδα, με άλλα δύο εκατ. αντίτυπα από το 2015.
Do they know it’s Christmas? – Band Aid
To σίνγκλ του 1984 που δημιουργήθηκε για φιλανθρωπικό σκοπό, με αφορμή την επιδημία πείνας στην Αιθιοπία, με τη συμμετοχή πολλών σούπερ σταρ της εποχής, από τον Μπόνο και τον Μπόι Τζορτζ έως τον Στινγκ και τον Τζορτζ Μάικλ, βρέθηκε απευθείας στην πρώτη θέση των βρετανικών charts και παρέμεινε εκεί για άλλες πέντε εβδομάδες.
Έχοντας την υπογραφή του Μπομπ Γκέλντοφ το τραγούδι πούλησε πάνω από 2,5 εκατ. αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ και άλλα 3,8 εκατ. στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, συνεχίζει να αποφέρει κέρδη δεδομένου πως έκτοτε έχει λανσαριστεί εκ νέου άλλες τρεις φορές από διαφορετικούς καλλιτέχνες το 1989, το 2004 και το 2014.
All I Want for Christmas is you – Μαράια Κάρι
Το τραγούδι κυκλοφόρησε το 1994, όμως πιθανότατα ούτε η ίδια η Μαράια Κάρι θα είχε προβλέψει το μέγεθος της επιτυχίας του, που συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα αποφέροντας εκατομμύρια στην… τσέπη της.
Με πωλήσεις που έχουν ξεπεράσει τα 16 εκατ. πωλήσεις παγκοσμίως, το συγκεκριμένο τραγούδι δεν αποτελεί μόνο το τρίτο πιο εμπορικό θεματικό χριστουγεννιάτικο κομμάτι, αλλά και το 12ο σε πωλήσεις single όλων των εποχών. Παράλληλα το streaming του έδωσε νέα… ζωή και ακόμη πιο ισχυρές εισπράξεις, αν λάβουμε υπόψη ότι ήδη έχει ξεπεράσει τις 975 εκατ. προβολές και οδεύει ολοταχώς προς το ρεκόρ του 1 δισ. Σύμφωνα δε, με τα MRC Data, η Κάρι κερδίζει τουλάχιστον ένα σεντ κάθε φορά που παίζει το τραγούδι.
Silent Night – Μπινγκ Κρόσμπι
Πρόκειται σαφώς για μια από τις πιο αναγνωρίσιμες διεθνώς χριστουγεννιάτικες μελωδίες και η συγκεκριμένη έκδοση με την υπέροχη φωνή του Κρόσμπι εξελίχτηκε σε ένα γνήσια διαχρονικό τραγούδι, αν λάβουμε υπόψη πως κυκλοφορεί από το 1935!
Έκτοτε έχει πουλήσει πάνω από 30 εκατ. αντίτυπα.
Φυσικά αρχικός συνθέτης του αγαπημένου τραγουδιού των Χριστουγέννων, που έχει μεταφραστεί σε πάνω από 40 γλώσσες, ήταν ο Αυστριακός Φραντς Γιόζεφ Γκρούμπερ, ο οποίος το παρουσίασε στις 24 Δεκεμβρίου του 1818. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλοί καλλιτέχνες έχουν παρουσιάσει τη δική τους εκτέλεση, με ενδεικτικές τις περιπτώσεις των Έλβις Πρίσλεϊ, Τόρι Αμος, Στίβι Νικς και Αντρέα Μποτσέλι, όμως η πρώτη εκτέλεση με την φωνή του βραβευμένου με Όσκαρ Κρόσμπι παραμένει η πιο δημοφιλής.
White Christmas – Μπινγκ Κρόσμπι
Η «βελούδινη» φωνή του Μπινγκ Κρόσμπι συναντάται και στην πρώτη θέση της κατάταξης με το «White Christmas» να αποτελεί μακράν το πιο εμπορικό τραγούδι των Χριστουγέννων, όπως επίσης και το νούμερο ένα single σε πωλήσεις όλων των εποχών σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες, με πωλήσεις που εκτιμάται πως ξεπερνούν τα 50 εκατομμύρια.
Με συνθέτη και στιχουργό τον Ίρβινγκ Μπερλίν, το τραγούδι δημιουργήθηκε για να «ντύσει» την ομώνυμη χολυγουντιανή ταινία του 1942 και μάλιστα κέρδισε και το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού. Με το λανσάρισμα του έμεινε 11 εβδομάδες στην πρώτη θέση σε πωλήσεις, αν και έκτοτε μέσα από τις νέες εκτελέσεις του έχει επανέλθει κι άλλες φορές στην κορυφή των διεθνών charts.
Είναι χαρακτηριστικό πως η μελωδία κατέχει και το ρεκόρ των περισσότερων ηχογραφήσεων, με πάνω από 500 εκτελέσεις. Μάλιστα, με τις νεότερες εκτελέσεις από έτερους καλλιτέχνες, οι πωλήσεις του «White Christmas» υπολογίζεται ότι έχουν ξεπεράσει τα 100 εκατ. αντίτυπα.
Latest News
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας
Γιατί επενδύσαμε σε Ελλάδα και ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ - Ο CEO της Masdar στον ΟΤ
Ο Mohamed Jameel Al Ramahi, CEO της Masdar, μιλάει αποκλειστικά στην έντυπη έκδοση του ΟΤ στο Βήμα της Κυριακής
Το αστρονομικό ποσό που πωλείται ένα θρυλικό βιολί
Ένα βιολί Στραντιβάριους 300 ετών θα μπορούσε να πουληθεί για ένα ρεκόρ 18 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία
Ευρωπαϊκός πέλεκυς για τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία
Το 1,3 δισ. ευρώ έφτασαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη στα νοσοκομεία (δημόσια και στρατιωτικά) σε προμηθευτές - Δεύτερη προσφυγή
Σε λειτουργία το Ταμείο Καινοτομίας του υπουργείου Υγείας από το 2025 - Οι στόχοι του
Απάντηση στην ανάγκη πρόσβασης ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες, των οποίων το κόστος είναι υψηλό, θέλει να δώσει το Ταμείο Καινοτομίας
Τι πυροδοτεί τις αναταράξεις στις τιμές ρεύματος; - Μιλά στον ΟΤ ο καθηγητής Παντελής Κάπρος
Τις θεμελιώδεις αιτίες που οδηγούν στην εκτόξευση των τιμών ρεύματος στην Ελλάδα αναλύει ο καθηγητής Π. Κάπρος