Μετά από 271 ημέρες, η Ολλανδία θα αποκτήσει μια κανονική κυβέρνηση, της οποίας θα ηγείται εκ νέου ο Μαρκ Ρούτε – ένας από τους μακροβιότερους, πλέον, ηγέτες κράτους-μέλους της ΕΕ. Σε αυτή την κυβέρνηση, η οποία απαρτίζεται από τέσσερα κόμματα, θα υπάρχουν και δύο γυναίκες τουρκικής καταγωγής.

Η εξέλιξη αυτη αποτυπώνει και το γεγονός ότι οι τουρκικής καταγωγής κάτοικοι της Ολλανδίας αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνική μειονότητα στη χώρα, αριθμώντας περίπου 2 εκατομμύρια.

Οι δύο υπουργοί

Η μία είναι η Ντιλάν Γεσιλγκίζ-Ζεγκέριους, από το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία του Ρούτε, η οποία εξελέγη για πρώτη φορά στη βουλή το 2017. Αναλαμβάνει δε το πόστο της υπουργού Δικαιοσύνης και Ασφαλείας, ενώ στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν υπουργός Οικονομικών Θεμάτων και Περιβάλλοντος.

Η 44χρονη πολιτικός έχει γεννηθεί στην Άγκυρα και μετανάστευσε στην Ολλανδία όταν ο πατέρας της, στέλεχος της συνδικαλιστικής συνομοσπονδίας DISK, ζήτησε άσυλο στη χώρα μετά από το πραξικόπημα που εκδηλώθηκε το 1980, με επικεφαλής τον Κενάν Εβρέν και ανέτρεψε την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Η δεύτερη είναι η Γκιουνάι Ουσλού, στην οποία ανατέθηκε από τον Ρούτε το χαρτοφυλάκιο των ΜΜΕ και του Πολιτισμού. Η 49χρονη πολιτικός δεν είναι μέλος του κοινοβουλίου και προέρχεται από το φιλελεύθερο κόμμα D66.

Η Ουσλού μετανάστευσε στην Ολλανδία με όλη της την οικογένεια από την περιοχή του Αφιόν Καραχισάρ, ενώ ο αδελφός της έχει ιδρύσει ένα μεγάλο όμιλο στον τομέα του τουρισμού, την Corendon, στον οποίο και η ίδια εργαζόταν μέχρι τώρα.

Ευρώ με τους ιδρυτές της BioNTech

Την ίδια στιγμή, Γερμανός ευρωβουλευτής – ο Μόριτζ Κέρνερ, εκλεγμένος με το FDP – κατέθεσε πρόταση στα νέα χαρτονομίσματα του ευρώ να αποτυπώνεται και η φυσιογνωμία των δύο ιδρυτών της εταιρείας βιοτεχνολογίας BioNTech, η οποία παρασκεύασε, μαζί με την Pfizer του Έλληνα Άλμπερτ Μπουρλά, ένα από τα πλέον γνωστά εμβόλια κατά της Covid-19.

Πρόκειται για τους τουρκικής καταγωγής Εζλέμ Τουρετσί και Ουγκούρ Σαχίν, οι οποίοι γεννήθηκαν από Τούρκους γονείς οι οποίοι μετανάστευσαν εκεί τη δεκαετία του ’60.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Βενιζέλος: «Πυρά» κατά Μητσοτάκη για την «τυπικά νόμιμη αλλά πολιτικά εσφαλμένη» παρακολούθηση
Επικαιρότητα |

«Στα όριά του το μοντέλο συγκεντρωτικής άσκησης εξουσίας - Τεράστιες οι ευθύνες της Δικαιοσύνης»

Τεράστιες οι ευθύνες της Δικαιοσύνης με τη μορφή και πάλι εισαγγελικών λειτουργών ειδικών και αποκλειστικών καθηκόντων, όπως η «εισαγγελέας της ΕΥΠ»