Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα παρέμεινε η ζήτηση για νέους εργαζομένους στις ΗΠΑ, με τις κενές θέσεις εργασίας να διατηρούνται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ παρά την συνεχιζόμενη πανδημία και την επέλαση της Όμικρον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης JOLTS του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας οι κενές θέσεις εργασίας διαμορφώθηκαν σε 10,562 εκατ. το Νοέμβριο, ήτοι ελαφρά χαμηλότερα από τις 11,033 εκατ. κενές θέσεις τον Οκτώβριο, αλλά σταθερά κοντά στα υψηλά του δείκτη.

Εξάλλου, αυτό που μετρά η αγορά είναι πως το συνολικό πρόβλημα των μεγάλων κενών στην αγορά εργασίας συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και εμμένει, με μικρά σημάδια υποχώρησης έκτοτε. Χαρακτηριστικά ο δείκτης έφτασε στο υψηλότερο σημείο του, στις 11,098 κενές θέσεις εργασίας τον περασμένο Ιούλιο.

Η σταθερή αυτή πίεση αποτυπώνεται καλύτερα στα επίπεδα των μισθών, καθώς οι εργοδότες συνέχισαν να προτείνουν υψηλότερους μισθούς προκειμένου να προσελκύσουν προσωπικό. Στη σημερινή έκθεση, το ωρομίσθιο παρουσιάστηκε αυξημένο το Νοέμβριο κατά μέσο όρο κατά 4,8%, εντείνοντας και τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται η οικονομία.

Δεδομένου πως τις τελευταίες εβδομάδες η επέλαση της Όμικρον έχει προκαλέσει τριγμούς στην αγορά, οι αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχομένως η αναζωπύρωση των κρουσμάτων να δημιουργήσει κάποια βραχυπρόθεσμα σημάδια αδυναμίας και στην απασχόληση. Όμως, και πάλι η πίεση αυτή αναμένεται να είναι μάλλον πρόσκαιρη με τις προσλήψεις να ελπίζεται πως θα επιταχυνθούν και πάλι από την άνοιξη.

Καλύτερη εικόνα θα υπάρξει μέσα από τα στοιχεία της νέας έκθεσης για την απασχόληση το Δεκέμβριο, που θα δημοσιευτεί την ερχόμενη Παρασκευή. Θυμίζουμε πως η προηγούμενη έκθεση απογοήτευσε τους επενδυτές, δείχνοντας τη δημιουργία μόλις 210.000 νέων θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή