Κατά 23,7% εκτοξεύτηκαν οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη και στην ΕΕ τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη Eurostat.

Τον Νοέμβριο του 2021 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2001, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 1,8% στην ευρωζώνη και κατά 2,0% στην ΕΕ, δείχνοντας μια αποκλιμάκωση σε επίπεδο μήνα, καθώς τον Οκτώβριο του 2021 ο αντίστοιχος δείκτης είχε αυξηθεί κατά 5,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά 5,0% στην ΕΕ σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο.

Ετήσια σύγκριση ανά κλάδο και ανά κράτος-μέλος

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο είναι καθοριστική η επίπτωση από τις δυσθεώρητες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Συγκεκριμένα, στον κλάδο της ενέργειας ο δείκτης αυξήθηκε κατά 66%, στα ενδιάμεσα αγαθά κατά 18,3%, στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 4,7%, στα κεφαλαιουχικά αγαθά κατά 4,4% και στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 3,8%.

Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 9,8%.

Στην ΕΕ, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 64,9% στον τομέα της ενέργειας, κατά 18,6% στα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 5,2% για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, κατά 4,6% για τα κεφαλαιουχικά αγαθά και κατά 4,2% για τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά. Οι τιμές στη βιομηχανία χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 10,1%.

Οι τιμές αυξήθηκαν σε όλα τα κράτη μέλη, με τις υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις να καταγράφονται σε Ιρλανδία (+87,9%), Δανία (+51,7%) και Ρουμανία (+40,4%).

Μηνιαία σύγκριση ανά κλάδο και ανά χώρα

Οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία στην ευρωζώνη αυξήθηκαν τον Νοέμβριο του 2021, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2021, στην ενέργεια κατά 3,5% στα ενδιάμεσα αγαθά κατά 1,5%, στα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 0,6%, στα διαρκή καταναλωτικά αγαθά κατά 0,5% και στα κεφαλαιουχικά αγαθά κατά 0,4%. Οι τιμές στο σύνολο του κλάδου χωρίς την ενέργεια αυξήθηκαν κατά 0,9%, σε επίπεδο μήνα.

Στην ΕΕ, οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκαν κατά 4,5% στον ενεργειακό τομέα, κατά 1,5% στα ενδιάμεσα αγαθά, κατά 0,6% στα διαρκή και για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά και κατά 0,4% στα κεφαλαιουχικά αγαθά. Στο σύνολο της βιομηχανίας χωρίς τον κλάδο της ενέργειας ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,0%.

Οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις καταγράφηκαν στη Δανία (+10,3%), στη Βουλγαρία (+8,5%) και στη Ρουμανία (+7,3%), ενώ η μόνη μείωση παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία (-2,5%).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε σταυροδρόμι
Διεθνή |

Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν σε σταυροδρόμι

Η διαπραγμάτευση για την επανεκκίνηση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο - Γιατί το Ιράν θέλει τη συμφωνία - Η εμπλοκή γύρω από τους «Φρουρούς της Επανάστασης»