Με πρωτιά ακρίβειας στην χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στην Ευρώπη μπήκε και το 2022 για την Ελλάδα, η οποία συνεχίζει να διατηρεί τα «σκήπτρα» που κατείχε και όλο το 2021. Έτσι, σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, με δηλώσεις του που θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ, θα ανακοινώσει τα νέα μέτρα τα οποία αποφάσισε η κυβέρνηση για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η Ελλάδα σήμερα Παρασκευή έχει και πάλι την ακριβότερη μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς στην Ευρώπη με 229.27 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh), όπως και συνολικά την πρώτη εβδομάδα του 2022 με 175.96 ευρώ/MWh. Αλλά και όλο το 2021 η χώρα μας κατείχε την υπ’ αριθμόν ένα θέση στη ευρωπαϊκή λίστα, με τιμή πάνω από 115 ευρώ/ MWh. Μάλιστα, οι μήνες με τις υψηλότερες τιμές που έχουν καταγραφεί ποτέ στο εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα ήταν ο Νοέμβριος με μέση τιμή στα 228.87 ευρώ/MWh (328% αυξημένη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2020) ενώ η ανοδική πορεία συνεχίστηκε και τον Δεκέμβριο, οπότε και καταγράφηκε το ιστορικό ρεκόρ των 415,94 ευρώ/MWh.

To σενάριο για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες

Έτσι, με την ενεργειακή «θύελλα» να μην λέει να κοπάσει αποφασίστηκε νέα δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των τιμολογίων ρεύματος. Όπως ανέφερε χθες στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο» στέλεχος της κυβέρνησης, το πιθανότερο είναι ότι για τον Ιανουάριο διατηρείται για τους οικιακούς καταναλωτές η επιδότηση των πρώτων 300 κιλοβατώρων μηνιαίας κατανάλωσης, όπως και ίσχυε και το προηγούμενο τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021. Όμως, πιθανώς, αυτή τη φορά να δοθεί κλιμακωτά, δηλαδή με υψηλότερη τιμή για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες (π.χ. με 160 ευρώ η μεγαβατώρα, ήτοι 25 ευρώ) και με χαμηλότερη για τις υπόλοιπες, έως τις 300 κιλοβατώρες (π.χ. με 120 ευρώ η μεγαβατώρα, δηλαδή 18 ευρώ). Το εάν τελικά έχει υιοθετηθεί η συγκεκριμένη πρόταση μένει να φανεί από τις σημερινές ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα.

Όσον αφορά στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, για τον Ιανουάριο θα δοθεί οριζόντια επιδότηση της μεγαβατώρας ενώ το οριστικό σχέδιο θωράκισης του παραγωγικού κλάδου της χώρας θα δρομολογηθεί από τον Φεβρουάριο οπότε εκτιμάται ότι θα έχει εξασφαλιστεί και το τελικό «ΟΚ» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν ώστε η στήριξη να είναι πιο στοχευμένη π.χ. στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, συνολικά για τον Ιανουάριο, το πακέτο στήριξης για την ελάφρυνση των τιμολογίων ρεύματος των νοικοκυριών υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ και περίπου στα 130 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Επίσης, ο κ. Σκρέκας αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τη συνέχιση της στήριξης των τιμολογίων φυσικού αερίου των οικιακών καταναλωτών για τον Ιανουάριο, καθώς και των βιομηχανικών και εμπορικών καταναλωτών για το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια