Έκδηλη είναι η ανησυχία στην κυβέρνηση για την πορεία του πληθωρισμού, με το οικονομικό επιτελείο να επιχειρεί να περιορίσει την ακρίβεια.

Το βλέμμα είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα και στο ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία από την σημαντική αύξηση των τιμών, κυρίως στην ενέργεια, αλλά και σε μία σειρά από βασικά αγαθά.

Τα μηνύματα από το μέτωπο του πληθωρισμού δεν είναι ευχάριστα καθώς οι ανατιμήσεις στα ενεργειακά προϊόντα περνούν στις τιμές λιανικής, προκαλώντας αυξήσεις στο σύνολο σχεδόν των προϊόντων και υπηρεσιών.

Την προσεχή Πέμπτη 13 Ιανουαρίου η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον μήνα Δεκέμβριο με όλες τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν στο ότι θα διαμορφωθεί πάνω από 5% και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή του 5,2%.

Οι ανατιμήσεις

Από 15 Ιανουαρίου ανατιμήσεις αναμένονται σε άλευρα, τυροκομικά, αλλαντικά, βούτυρα-μαργαρίνες, γαλακτοκομικά, δημητριακά, ζυμαρικά, καφέ, ζάχαρη, ελαιόλαδο, ροφήματα, σοκολάτες, είδη ζαχαροπλαστικής, τοματικά-κονσέρβες, αρτοσκευάσματα-φρυγανιές, αυγά, κατεψυγμένα τρόφιμα, σακούλες απορριμμάτων, χαρτί υγείας-χαρτί κουζίνας-χαρτοπετσέτες και απορρυπαντικά.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, η αύξηση στις τελικές τιμές στο ράφι το 2021 συμπεριλαμβανομένων των εκπτώσεων και των προωθητικών ενεργειών κυμάνθηκε στην περιοχή του 1,5%, ενώ για το 2022 εκτιμούν ότι το «καλάθι της νοικοκυράς» θα ακριβύνει κατά 3%.

Ως φαίνεται το κύμα ανατιμήσεων σφυροκοπά τόσο την ευρωζώνη όσο και την Ελλάδα, με τις τιμές στην ενέργεια να έχουν λάβει την ανιούσα, πυροδοτώντας σειρά αυξήσεων και σε βασικά προϊόντα.

Εν αναμονή και των επίσημων ανακοινώσεων από την ΕΛΣΤΑΤ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχει τονίσει ότι δεν θα αποτελεί έκπληξη αν ο πληθωρισμός το Δεκέμβριο αγγίξει το 5%.

Με βάση τα στοιχεία της Eλληνικής Στατιστικής Αρχής, τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη χώρα μας είχε σκαρφαλώσει στο 4,8% σε ετήσια βάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές στο φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 180,9%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 45,2% και στο ηλεκτρικό ρεύμα κατά 37,8%. Σημαντικές αυξήσεις παρατηρήθηκαν όμως και σε βασικά τρόφιμα όπως στο αρνί και το κατσίκι των οποίων οι τιμές κατέγραψαν αύξηση 21,3%, στο ελαιόλαδο 18,5% και στις πατάτες 11%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News