Το λένε, όμως άραγε το εννοούν κιόλας; Το ερώτημα βρίσκεται στα χείλη όλων των Αμερικανών αναλυτών (αλλά και απλών πολιτών) τις τελευταίες ημέρες, καθώς στο Κογκρέσο έχει φουντώσει για τα καλά η συζήτηση για το κατά πόσο οι νομοθέτες της χώρας πρέπει να έχουν το δικαίωμα να έχουν μετοχές και να παίζουν στη Wall Street.

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται τέτοιο θέμα στο λόφο του Καπιτωλίου. Όμως εσχάτως έχει επανέλθει στο προσκήνιο με βουλευτές και από τα δύο κόμματα να εμφανίζονται αποφασισμένοι να προωθήσουν την απαγόρευση, καθώς διαδοχικές αποκαλύψεις για κερδοσκοπικά παιχνίδια από βουλευτές και γερουσιαστές, εν μέσω πανδημίας και πριν το lockdown, έχουν εκθέσει τα κόμματα σε μια χρονιά κρίσιμων εκλογών. Θυμίζουμε πως τον ερχόμενο Νοέμβριο θα διεξαχθούν οι ενδιάμεσες κοινοβουλευτικές εκλογές.

Το ζήτημα των συναλλαγών αυτών έχουν τεθεί και στο στόχαστρο της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς της SEC που έχει ανακοινώσει πως θα διερευνήσει αν σχετίζονται με πιθανή εσωτερική πληροφόρηση των νομοθετών αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας.

Εν μέσω της λαϊκής κατακραυγής, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζον Όσοφ αναμένεται να κάνει την αρχή μέσα στην εβδομάδα καταθέτοντας πρόταση νόμου που θα απαιτεί από τα μέλη του Κογκρέσου, όπως επίσης τις συζύγους και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας τους, να τοποθετούν τις επενδύσεις τους σε μετοχές σε κλειστά trust κατά τη διάρκεια της θητείας τους. Με τον τρόπο αυτό θα διατηρούν μεν το δικαίωμα να έχουν επενδύσεις, αλλά όχι να παίζουν στο χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια της θητείας τους, ενδεχομένως εκμεταλλευόμενοι εσωτερικές πληροφορίες.

Ο ίδιος ο Όσοφ είχε πάρει την πρωτοβουλία να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, στα δικά του assets, τον περασμένο Μάρτιο, όπως είχε δεσμευτεί να κάνει κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2020.

Το θέμα, πάντως, έχει απήχηση και στην άλλη πλευρά του… διαδρόμου, στις τάξεις των Ρεπουμπλικάνων, όπου δεν λείπουν οι φωνές που συμφωνούν σε κάποιου είδους απαγόρευση.

Ανάμεσα τους ξεχωρίζει ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων της Βουλής, Κέβιν ΜακΚάρθι, ο οποίος ανακοίνωσε πως, αν οι συντηρητικοί ανακτήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσο στις εκλογές του Νοεμβρίου, με τον ίδιο να αναλαμβάνει την προεδρία του σώματος, θα προχωρήσει σε μπλόκο στις χρηματιστηριακές συναλλαγές των βουλευτών.

Πάντως, η νυν επικεφαλής της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, έχει εμφανιστεί επιφυλακτική σε μια τέτοια κίνηση. «Είμαστε μια οικονομία της ελεύθερης αγοράς. Οπότε οι βουλευτές θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτήν» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά, σε τοποθέτηση της τον περασμένο μήνα. Έκτοτε, ωστόσο, η συζήτηση έχει… σοβαρέψει με τα αμερικανικά media να υιοθετούν επικριτική στάση σε ένα διάστημα που η κοινωνία πιέζεται από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

«Δεν έχει να κάνει μόνο με την ευθύνη (των βουλευτών), αλλά την ικανότητα των πολιτών να μας εμπιστεύονται και να μην αναρωτιούνται για τα κίνητρα μας» σχολίασε, μιλώντας στο CNBC, η βουλευτής των Δημοκρατικών, Άμπιγκειλ Σπανμπέργκερ.

Η σημερινή νομοθεσία, που ισχύει από το 2012, απαγορεύει στους νομοθέτες και τις οικογένειες τους να χρησιμοποιούν εσωτερικές πληροφορίες για να παίξουν στο χρηματιστήριο, αλλά νομικοί κύκλοι και οργανώσεις επισημαίνουν πως είναι δύσκολο να αποδειχτεί το αντίθετο. Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι τώρα ουδείς έχει κατηγορηθεί για παραβίαση της νομοθεσίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Boeing: Πολύ μεγάλη για να αποτύχει
Διεθνή |

Γιατί μια αποτυχημένη Boeing θα έβλαπτε τους πάντες - ακόμα και την Airbus

Παρόλο που το Κογκρέσο διεξάγει δύο ακροάσεις σχετικά με ισχυρισμούς για αστοχίες ασφάλειας στο 787 Dreamliner και σε άλλα αεροσκάφη, η Boeing έχει σε μεγάλο βαθμό απομονωθεί από τις συνέπειες των λαθών της - όχι για πολύ όμως