Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ εξακολουθεί να αναρρώνει δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας Covid-19. Οι εργοδότες πρόσθεσαν κατά μέσο όρο 537.000 θέσεις εργασίας τον μήνα κατά τη διάρκεια του 2021 και το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,9% τον Δεκέμβριο, ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας. Αυτές είναι υγιείς τάσεις. Ωστόσο, η οικονομία παραμένει άτονη.

Το ποσοστό ανεργίας της Αμερικής μειώθηκε γρήγορα από το επίπεδό του 6,7% τον Δεκέμβριο του 2020, ενώ το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες στο 61,9% τον Δεκέμβριο. Ωστόσο, η συνολική απασχόληση μειώνεται κατά 3,6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας από την κορύφωση του Απριλίου 2020.

Και η αύξηση των θέσεων εργασίας υπολείπεται των προβλέψεων του περασμένου μήνα, παρόλο που τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν πριν από την έξαρση της παραλλαγής Όμικρον. Οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 199.000, περίπου στο μισό από αυτό που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters. Οι εργοδότες δυσκολεύονται να βρουν εργαζομένους, με το ρεκόρ 4,5 εκατομμυρίων εργαζομένων να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους τον Νοέμβριο.

Υπάρχουν πολλά στοιχεία για τις συνεχιζόμενες στρεβλώσεις που δημιουργούνται από τον κορωνοϊό. Τα υψηλότερα ποσοστά των ατόμων που εγκαταλείπουν τις θέσεις τους συγκεντρώνονται σε τομείς όπου η εξ αποστάσεως εργασία δεν αποτελεί επιλογή και οι κίνδυνοι Covid είναι αυξημένοι. Η υγειονομική περίθαλψη, το λιανικό εμπόριο και τα εστιατόρια αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Για παράδειγμα, υπήρχαν 1,8 εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της κοινωνικής πρόνοιας τον Νοέμβριο, αλλά μόνο περίπου 6.100 εργαζόμενοι προστέθηκαν τον Δεκέμβριο.

Το πρόβλημα θα χειροτερέψει πριν βελτιωθεί. Σχεδόν το 20% των νοσηλευτών, των γιατρών και άλλων στον κλάδο υγείας έχουν παραιτηθεί από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Morning Consult τον Οκτώβριο. Περίπου το 31% όσων έχουν μείνει σκέφτονται να αποχωρήσουν, και αυτό με στοιχεία από πριν από την παρούσα εκτόξευση κρουσμάτων της Όμικρον.

Η αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργαζομένων θα μπορούσε να διαρκέσει για αρκετό καιρό, τουλάχιστον σε ορισμένους τομείς. Και οι αυξήσεις στους μισθούς ουσιαστικά δεν έχουν μειώσει τα προβλήματα στην πρόκληση που αποτελούν οι προσλήψεις αυτή τη στιγμή. Τα ωρομίσθια για τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία και εστιατόρια έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 10% τον τελευταίο χρόνο σε περισσότερα από 18 δολάρια την ώρα, σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας. Ωστόσο, ο κλάδος είχε το υψηλότερο ποσοστό παραιτήσεων τον Νοέμβριο παρά τα 1,3 εκατομμύρια κενών θέσεων εργασίας. Μια πραγματικότητα που θα μοιάζει με την αγορά εργασίας πριν από την πανδημία φαντάζει μακρινό όνειρο.

REUTERS BREAKINGVIEWS

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Partners