Μια πολυπόθητη χείρα βοήθειας από το Άμπου Ντάμπι φαίνεται πως διασφάλισε η Τουρκία σε ένα διάστημα που η συνεχιζόμενη βουτιά της λίρας και η αποδόμηση της οικονομίας έχουν αρχίσει να προκαλούν σοβαρό πολιτικό πρόβλημα στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη του στους «Financial Times», ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού fund του Άμπου Ντάμπι αποκάλυψε πως το ADQ βρίσκεται σε κυνήγι επενδυτικών ευκαιριών στην Τουρκία σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, από τον χρηματοπιστωτικό τομέα έως τα τρόφιμα και τα logistics, θέλοντας ακριβώς να εκμεταλλευτεί το παράθυρο που προσφέρει η φτηνή λίρα.

Θυμίζουμε πως το τουρκικό νόμισμα έχασε περίπου το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου την περσινή χρονιά, ενώ μετρά νέες απώλειες της τάξεως του 4% από την έναρξη του 2022.

Σύμφωνα με τον Μοχάμεντ Χασάν αλ-Σουαιντί η χρονική συγκυρία είναι ιδανική για να αγοράσει κανείς, έχοντας στο νου του μια μακροπρόθεσμη προοπτική για την τουρκική οικονομία.

Αποκάλυψε δε, πως το ADQ βρίσκεται σε συνομιλίες με το αντίστοιχο κρατικό επενδυτικό fund της Τουρκίας (TWF) προκειμένου να εξετάσει πιθανές ευκαιρίες, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και κρατικές εταιρείες που εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιο του TWF, την ηγεσία του οποίου έχει ο ίδιος ο Ερντογάν. Το ύψος των επενδύσεων θα κυμανθεί σε αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια.

«Η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη για τις βιομηχανίες, έχει εξαιρετικές δυνατότητες στα logistics, οπότε σίγουρα ενδιαφερόμαστε για τα logistics και σίγουρα για τις επιχειρήσεις τροφίμων» τόνισε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως στο στόχαστρο είναι και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Αν και η αποκάλυψη γίνεται τώρα, η συμφωνία φαίνεται πως «έκλεισε» κατά την επίσκεψη του πρίγκιπα-διαδόχου του Άμπου Ντάμπι και de facto ηγέτη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σείχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναγιάν, στην Άγκυρα, τον περασμένο Νοέμβριο. Η συνάντηση είχε σαν στόχο να βελτιώσει και να αναζωπυρώσει τις μέχρι τώρα παγωμένες διμερείς σχέσεις με όχημα και την ενίσχυση των διμερών εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης το ADQ είχε υπογράψει ένα μνημόνιο κατανόησης με το TWF, το οποίο ελέγχει μερίδια σε περίπου 28 τουρκικές επιχειρήσεις, όπως τράπεζες, ενεργειακές εταιρείες και εταιρείες μεταφορών.

Το ADQ σε σύγκριση με άλλα κρατικά fund του Άμπου Ντάμπι, όπως κυρίως το ύψους 230 δισ. δολαρίων Mubadala, δίδει μεγαλύτερη έμφαση σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές, όπως η Ευρώπη, η Αφρική και η ίδια η Μέση Ανατολή. Τα υπό διαχείριση κεφάλαια του υπολογίζονται στα 110 με 120 δισ. δολάρια και στο τιμόνι του έχει τον αδελφό του πρίγκιπα διαδόχου και σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΑΕ, Σείχη Ταχνούν μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναγιάν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή