Για περαιτέρω επιδείνωση του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα θέλησε να προετοιμάσει κοινό και αγορά ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, επισημαίνοντας πως το τοπίο παραμένει δυσμενές τόσο σε επίπεδο μισθών όσο και ενεργειακών τιμών.

Βεβαίως, με τον πληθωρισμό να έχει ήδη αγγίξει το υψηλότερο σημείο εδώ και τριάντα χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το πρωί, για το μήνα Δεκέμβριο, οι επισημάνσεις του Άντριου Μπέιλι δεν… έριξαν από τα σύννεφα κανέναν. Όμως, συνιστά μια σαφή επιβεβαίωση πως η κεντρική τράπεζα προετοιμάζεται για μια επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων της στα επίσημα στοιχεία που θα ανακοινώσει σε λίγες ημέρες, ανοίγοντας το δρόμο για μια επιτάχυνση του ρυθμού σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.

Ο κ. Μπέιλι μιλώντας με Βρετανούς βουλευτές επεσήμανε πως στους επιβαρυντικούς παράγοντες έχει προστεθεί και το ρίσκο που συνιστά η επιδείνωση του πολιτικού σκηνικού μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ/Ουκρανίας, που θα ασκήσει νέες πιέσεις στις ήδη ανεβασμένες ενεργειακές τιμές.

Οι εκτιμήσεις από παράγοντες της αγοράς είναι πως τα futures του φυσικού αερίου κινούνται πολύ πάνω από τα επίπεδα που είχε προβλέψει η BoE κατά τις τελευταίες επίσημες προβλέψεις της, τον Νοέμβριο. Οπότε πλέον οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για παραμονή των τιμών σε πολύ υψηλά επίπεδα τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του 2023.

Παράλληλα στάθηκε και στις αυξανόμενες μισθολογικές πιέσεις, που έχουν ωθήσει τη βρετανική αγορά σε έναν στρόβιλο όπου μισθοί και τιμές… κυνηγούν ο ένας τον άλλο όλο και πιο ψηλά. Για παράδειγμα μια από τις ενώσεις εργαζομένων, αυτή των απορριμματοφόρων, διαπραγματεύτηκε αυτή την εβδομάδα με επιτυχία μια σημαντική αύξηση απολαβών ύψους 11%.

Τα μεγάλα κενά στην αγορά εργασίας ωθούν ανοδικά τους μισθούς, καθώς οι εταιρείες προκειμένου να διασφαλίσουν νέο προσωπικό υποχρεώνονται να προσφέρουν υψηλότερους μισθούς, κάτι που παραδέχτηκε και ο κύριος Μπέιλι πως είναι πρόβλημα για τα επίπεδα του πληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά η αύξηση του κόστους ζωής θα ωθήσει καθοδικά τη ζήτηση και θα ασκήσει πιέσεις στην αγορά εργασίας, συνδυασμός που μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να μειώσει και πάλι τον πληθωρισμό. Όμως, κάτι τέτοιο θα αργήσει.

Για την ώρα οι τιμές θα παραμείνουν ψηλά προαλείφοντας και νέα αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο μήνα. Σήμερα, τα στοιχεία Δεκεμβρίου έδειξαν εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,4% από το 5,1% του Νοεμβρίου, ήτοι πάνω και από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση του δείκτη στο 5,2%. Στα επίπεδα αυτά κινείται στο υψηλότερο σημείο από το Μάρτιο του 1992, αν και μέχρι την άνοιξη αναμένεται πιθανότατα να «πιάσει» ταβάνι στο 6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Βαλτιμόρη: Αδιανόητο έργο… η απομάκρυνση των συντριμμιών της γέφυρας
Διεθνή |

Τι θα γίνει με τα συντρίμια της γέφυρας στη Βαλτιμόρη - Προβληματισμοί και συνέπειες

«Το πλοίο έχει περίπου το μέγεθος του Πύργου του Άιφελ. Και στην κορυφή του υπάρχει μια ατσάλινη γέφυρα. Φανταστείτε το. Μέχρι πρόσφατα δεν μπορούσα να το φανταστώ», λέει ο κυβερνήτης του Μέριλαντ