«Παρακαλώ μην αυξάνετε τα επιτόκια!». Αυτή τη φράση χρησιμοποίησε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, από το «ψηφιακό βήμα» του Νταβός για να απευθυνθεί στον Πρόεδρο της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ.
«Εάν οι μεγάλες οικονομίες πατήσουν φρένο ή κάνουν αναστροφή στη νομισματική τους πολιτική, θα υπάρξουν σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις. Θα παρουσιάσουν προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και οι αναπτυσσόμενες χώρες θα φέρουν το κύριο βάρος», είπε ο Σι, κατηγορώντας την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ότι με τη πολιτική που έχει εξαγγείλει θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια ανάπτυξη και διευρύνει τις ανισότητες.
Από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, η Fed αναμένεται να είναι η πιο επιθετική, με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να τιμολογούν τώρα έως και τέσσερις αυξήσεις επιτοκίων και η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αναμένεται ταυτόχρονα να αρχίσει να μειώνει το μέγεθος του ισολογισμού της σχεδόν 9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Σι έχει λόγους να ανησυχεί για την πολιτική της Fed
Παρά τους δασμούς που ξεκίνησαν από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και συνεχίστηκαν υπό τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν , οι Αμερικανοί εξακολουθούν να αγοράζουν επιθετικά κινεζικά προϊόντα. Μέχρι τον Νοέμβριο, η Κίνα ήταν η Νο. 1 πηγή εισαγόμενων αγαθών με 463 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας το Μεξικό με 350 δισεκατομμύρια δολάρια και τον Καναδά με 324 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο Κρεγκ Μπόθαν, επικεφαλής οικονομολόγος “China+” στην Pantheon Macroeconomics, επεσήμανε ότι η ανάπτυξη των εξαγωγών βοήθησε την Κίνα να αντισταθμίσει την ασθενέστερη εγχώρια ανάπτυξη και να ενισχύσει τον μεταποιητικό της τομέα.
Η οικονομία της Κίνας συνεχίζει να επιβραδύνεται, υποχωρώντας σε ρυθμό ανάπτυξης 4% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο από 4,9%. Τη Δευτέρα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε δύο επιτόκια κατά 10 μονάδες βάσης.